Statele strabatute de Muntii Carpati vor coopera în ecoturism

14 12. 2006, 09:49
Sapte state europene pe teritoriul carora se afla lantul Muntilor Carpati au convenit, miercuri, sa intensifice actiunile de protectie a mediului, pentru a atrage un numar sporit de turisti si pentru a proteja specii precum ursul brun, râsul si vulturii, transmite Reuters. Cehia,

Sapte state europene pe teritoriul carora se afla lantul Muntilor Carpati au convenit, miercuri, sa intensifice actiunile de protectie a mediului, pentru a atrage un numar sporit de turisti si pentru a proteja specii precum ursul brun, râsul si vulturii, transmite Reuters.

Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia si Ucraina au decis, de asemenea, în cadul unor discutii organizate la Kiev, sa înfiinteze o retea de zone protejate si trasee montane în Muntii Carpati, care acopera o suprafata mai mare cu 10% decât Muntii Alpi.

„Carpatii din Europa Centrala si de Est se numara printre cele mai bogate regiuni din lume, în ceea ce priveste biodiversitatea si peisajele nemodificate de actiuni umane”, a declarat directorul Programului pentru Mediu al Organizatiei Natiunilor Unite, Achim Steiner.

Dezvoltarea turismului poate conduce la investitii în zone izolate, care se confrunta, dupa caderea comunismului, cu niveluri ridicate ale somajului si un grad sporit de saracie. Cresterea investitiilor poate contribui, de asemenea, la încetinirea defrisarilor, precum si la reducerea despaduririlor excesive si a poluarii.

„Nu am niciun dubiu ca Muntii Carpati, asemeni Alpilor, Muntilor Himalaya si Muntilor Stâncosi, vor deveni cunoscuti, la nivel mondial, turistilor interesati de plimbari, catarari, obsevarea vietii salbatice, de fotografie sau de alte modalitati de recreere”, a afirmat Steiner, într-un comunicat.

Guvernele vor organiza o conferinta, în anul 2007, pentru a discuta despre reteaua planificata de zone protejate, similara unui proiect existent în Alpi.

Totodata, autoritatile intentioneaza sa contribuie la limitarea poluarii si la protectia unor specii vegetale rare, a ursului brun, a lupilor, bizonului european, a râsului si a vulturului imperial.

Statele mentionate vor înfiinta o retea de trasee si cabane montane, denumita „Via Carpati”.

Cel mai înalt vârf din Muntii Carpati este Gerlakov, din Slovacia, cu 2.655 metri.

Mediafax