Ministerul ucrainean al Apararii a declanșat starea de alerta în unitațile subordonate Comandamentul vestic, pentru a face fața efectelor norului toxic rezultat în urma accidentului feroviar produs luni seara, relateaza pagina electronica a agenției Ukrainian News.
„Dupa accident, unitațile Comandamentului operativ de vest au intrat în stare de alerta, fiind întocmite planuri pentru contracararea consecințelor dezastrului”, a comunicat Ministerul Apararii, precizând ca a fost luata decizia trimiterii unui spital de campanie.
În plus, Ministerul Apararii a creat o celula de criza, comandata de Ivan Svida și de Mihailo Kuțin.
Elicopterele aviației militare sunt, de asemenea, în stare de alerta. Ministerul pentru Situații de Urgența a oferit doua elicoptere pentru efectuarea de teste în zona poluata.
Dupa cum se stie deja, luni seara in Ucraina, in apropierea orasului Lvov, un tren care transporta fosfor galben a deraiat de pe sine, provocand ranirea a 20 de persoane si evacuarea a circa 800. O alta consecinta grava a acestui accident a fost producerea unui nor toxic de 90 de kilometri patrati care a afectat deja 14 localitati din tara vecina.
In prezent, norul se afla la 160 de kilometri de Romania. Desi nu se stie care va fi directia vantului in zilele urmatoare iar masuri precum monitorizarea calitatii aerului au fost demarate de urgenta, Asociatia pentru Protectia Consumatorului a transmis un set de recomandari pentru a evita situatiile de criza, mentionand ca nu exista motive de panica.
Reprezentantii asociatiei sfatuiesc populatia sa nu-si paraseasca pentru o durata prea mare locuintele, cel putin pana cand situatia se va stabiliza. De asemenea, romanilor li se recomanda sa evite consumul fructelor si al legumelor proaspat culese, in special al celor nespalate, sa nu foloseasca apa din fantani si sa nu bea lapte de vaca.
Evident, dupa orice activitate este necesar sa va spalati pe maini si sa evitati sa va atingeti pe fata sau pe alte zone considerate sensibile daca nu v-ati clatit in prealabil mainile.
Manuela Stoicescu
Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, marti, ca a solicitat Agentiei de Protectie a Mediului Suceava sa monitorizeze calitatea aerului în judet dupa accidentul de luni seara produs în Ucraina, unde un tren ce transporta fosfor galben, o substanta inflamabila si otravitoare, a deraiat.
Onofrei a declarat corespondentului MEDIAFAX ca, potrivit informatiilor pe care le-a primit de la APM Suceava, norul format în urma incendiului produs dupa accident se afla la o distanta de 160 de kilometri de granita.
„Nu stim care va fi directia vântului si am solicitat APM Suceava sa efectueze masuratori în mai multe zone din judet, cu autolaboratorul pe care îl au în dotare. Vom monitoriza non-stop calitatea aerului, iar daca va fi cazul vom propune masuri de avertizare a populatiei. Nu avem însa acum motive de îngrijorare”, a spus Onofrei.
Prefectul de Suceava a precizat ca a luat legatura cu Consulatul general al Ucrainei la Suceava, care nu avea însa informatii despre acest eveniment. „Ei au spus ca atunci când vor avea informatii ne vor tine la curent”, a mai spus Onofrei.
Potrivit BBC News online, numeroase localitati ucrainene risca sa fie afectate de norul toxic care a rezultat dupa deraierea, luni seara, în vestul Ucrainei, a unui tren care transporta fosfor galben, o substanta inflamabila si otravitoare. Norul format în urma incendiului rezultat din accident se întinde pe 90 de kilometri patrati, deasupra a 14 sate situate în apropierea orasului Lvov, aflat la aproximativ 50 de kilometri de frontiera cu Polonia. Conform BBC, sute de localnici au fost evacuati, iar 20 de persoane ranite în accidentul feroviar au fost spitalizate.
Trenul transporta fosfor galben si se îndrepta spre Polonia, venind din Kazahstan.
Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kuzmuk a comparat accidentul cu explozia care a avut loc în 1986 la centrala nucleara de la Cernobîl. „A avut loc un dezastru. Dupa catastrofa de la Cernobîl, avem de-a face cu un incident care poate reprezenta un pericol real pentru populatie”, a spus Kuzmuk.