Stapan in Europa
Antrenorul lotului national masculin, Dan Grecu, explica reteta performantelor de la CE: strategie bine pusa la punct cu exercitii atent executate, dar mai usoare, la aparatele deficitare. Dupa ce au cucerit sase medalii în Grecia, gimnastii români vor porni drept favoriti si la Mondialele din toamna.
Flori si lume buna în salonul oficial al aeroportului Otopeni. Sefii tineretului si sportului, Georgiu Gingaras si Nicolae Marasescu, presedintele Federatiei Române de Gimnastica, Nicolae Vieru, si conducerea clubului Dinamo, unde sînt legitimati patru din cei cinci medaliati la Europenele de la Patras, au întîmpinat ieri lotul national de gimnastica masculina.
Cineva totusi lipsea, reprezentantul Comitetul Olimpic Român. Pupaturi si strîngeri de mîna, felicitari si scandari. Pe rînd, componentii echipei noastre, care a urcat pe prima treapta a podiumului, Dan Potra, Marius Urzica, Marian Dragulescu, Ioan Suciu si Constantin Covaci, au descris bucuria traita în Grecia.
Pentru primul campion continental absolut din istoria gimnasticii masculine românesti, Dan Potra, aurul de la concursul pe echipe a venit ca un lucru firesc. „Am fost bine pregatiti cu totii”, explica el. Încearca sa rememoreze ultimul exercitiu de la individual compus. „Dupa evolutia de la bara fixa am simtit ca nu mai pot sa respir de emotii. A fost ceva de nedescris pentru mine”.
Marius Urzica, medaliat cu aur european la cal cu mînere, îndrazneste sa viseze la un al doilea aur olimpic chiar cu un alt exercitiu decît cel care l-a consacrat în ultimii trei ani. „S-au devalorizat unele elemente, dar sper ca asta nu ma va împiedica sa cîstig în viitor cu o compozitie noua”. Marian Dragulescu, care s-a impus la sarituri si a luat bronzul la sol, vrea sa-si îmbunatateasca evolutiile de la bara fixa si paralele pentru a putea participa din nou la individual compus.
Dintre toti, doar antrenorul echipei, Dan Grecu, a facut o analiza mai amanuntita a performantei de la CE. Tehnicianul a spus ca medaliile de la aparate sînt rezultatul sigurantei cu care sportivii au evoluat. În concursul pe echipe însa succesul se datoreaza strategiei aplicate.
„A contat si ordinea probelor, dar lucrul lucrul cel mai important a constat în compozitia exercitiilor. Am mers pe elemente mai usoare, dar bine executate, la bara fixa si paralele, unde nu excelam. La restul probelor am prezentat exercitiile consacrate”, a explicat Dan Grecu.
Daca pentru seniori, cîstigatori a patru medalii de aur, una de argint si una de bronz, MTS va încerca sa obtina triplarea premiilor, pe juniori nu i-a bagat nimeni în seama ieri. Adrian Ionescu, campion european la sol, Ciprian Veres, medaliat cu bronz la inele, si ceilalti au asteptat într-un colt al salonului sa se termine festivitatea pentru a urca în autocar.
„Noi încercam în fiecare an sa depasim recorduri în gimnastica masculina româneasca si va promit eu ca nu ne oprim aici. Urmeaza Mondialele si Olimpiada din 2004”
Dan Grecu
Sursa: www.prosport.ro