Stanchev și Benyatov, reținuți în dosarul privatizarilor
Marți noapte, dupa mai multe ore de audieri, procurorii i-au reținut, pentru 24 de ore, pe funcționarii ministeriali Dorinel Mucea și Mihai Radu Donciu, acuzați de tradare prin transmiterea de secrete de stat.
Dorinel Mucea a venit la Parchetul instanței supreme, marți, în jurul orei 14.00 și a parasit instituția noua ore mai târziu, flancat de trei mascați. La ieșirea din sediul Parchetului, Mucea a declarat ca reținerea sa este o mare nedreptate.
Procurorii au declanșat acțiunea penala în cazul celor patru și a hotarât înlocuirea masurii preventive de interzicere de a parasi Capitala pe timpul cercetarilor cu cea de reținere.
Instanța Curții de Apel București va lua în discuție, miercuri, propunerea procurorilor DIICOT de arestare preventiva a celor patru, pentru o perioada de 29 de zile.
Biroul de presa al Ministerului Public comunica, în 22 noiembrie, ca în cursul lunii iunie 2006, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism (DIICOT) a primit din partea organelor cu atribuții pe linia securitații naționale o sesizare în legatura cu existența unei grupari de criminalitate organizata, constituita în jurul cetațeanului bulgar Stamen Stanchev, consultant al unei societați bancare internaționale pentru afaceri derulate în România.
Potrivit procurorilor, din rețeaua lui Stanchev fac parte mai mulți demnitari și funcționari publici din instituțiile centrale cu atribuții în domeniul privatizarii. „Scopul gruparii era acela de a obține, în afara cadrului oficial, date și documente de natura a periclita securitatea statului”, preciza Ministerul Public.
Procurorii DIICOT – Structura Centrala, au dispus începerea urmaririi penale fața de învinuiții Stamen Stancev – consultant internațional, Mihai Dorinel Mucea – adjunctul șefului Oficiului Participațiilor Statului și Privatizarii în Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului și Mihai Radu Donciu – consilier al Ministrului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, cu responsabilitați pe linia privatizarii agenților economici în subordinea ministrului.
De asemenea, a fost pus sub acuzare și Mircea Calin Flore – reprezentant permanent în România al unei societați de consultanța bancara, Robert Marius Neagoe – directorul Direcției Juridice a Oficiului Participațiilor Statului și Privatizare în Industrie din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului, Mustafa Oral, Michal Susak – consultant internațional și Vadim Benyatov Don – consultant internațional, toți acuzați de infracțiuni care aduc atingere securitații naționale.
Stamen Stanchev (39 de ani), cetațean bulgar cu domiciliul în Austria, Vadim Benyatov Don (41 de ani), cetațean american de naționalitate rusa, cehul Michael Susak (42 de ani) și Mircea Calin Flore (30 de ani) sunt acuzați de spionaj și de constituirea unui grup infracțional organizat care acționa în mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic și de concurența neloiala. Mircea Calin Flore și Michal Susak sunt cercetați în lipsa de procurorii DIICOT, ambii locuind în afara României.
Totodata, funcționarii ministeriali Mihai Dorinel Mucea (59 de ani), fost adjunct al șefului Oficiului Participațiilor Statului și Privatizarii în Industrie (OPSPI), Mihai Radu Donciu (51 de ani), consilier al ministrului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației și Robert Marius Neagoe (31 de ani) sunt acuzați de tradare prin trasmitere de secrete și de constituirea unui grup infracțional organizat care acționeaza în mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic și concurenței neloiale.
Turcul Oral Mustafa (38 de ani) este acuzat de complicitate la spionaj și de constituirea unui grup infracțional.
Dorinel Mucea a fost suspendat, joia trecuta, din funcția de adjunct al șefului Oficiului Participațiilor Statului și Privatizarii în Industrie, iar acesta nu mai deține nici calitațile de membru în Consiliile de Administrație (CA) și de reprezentant al statului în Adunarile Acționarilor la companiile din portofoliul Ministerului Economiei și Comerțului (MEC). Suspendarea din funcția deținuta în OPSPI a fost realizata prin ordin al ministrului Economiei, Codruț Șereș, se arata într-un comunicat al MEC.
Mucea a facut parte din CA și AGA Petrom, iar Neagoe este reprezentant al statului în CA și AGA la Hidroelectrica, precum și membru în CA al E.ON Gaz România.
Potrivit anchetatorilor, capul rețelei privind scurgerile de informații confidențiale a fost bulgarul Stamen Stanchev, consultant al Credit Suisse First Boston, el fiind în prezent acuzat de spionaj și de constituire a unui grup infracțional organizat care a acționat în mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic și de concurența neloiala.
Conform unor surse SRI, Stanchev ar fi avut o serie de întâlniri în țara și în strainatate cu responsabili din Ministerul Economiei și Comerțului și cel al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, pentru a obține date despre ofertele înaintate de firmele concurente referitoare la adjudecarea licitațiilor de privatizare a companiei Electrica Muntenia Sud, precum și despre privatizarea Societații Naționale Radiocomunicații și Companiei Naționale Poșta Româna.
Vadim Benyatov Don, cetațean american de naționalitate rusa, este acuzat în legatura cu fundamentarea ofertei finale îmbunatațite pentru adjudecarea companiei Electrica Muntenia Sud.
Consilierul ministerial Mihai Radu Donciu este acuzat ca ar fi abuzat de funcția deținuta și de calitatea de membru în comisia de selectare prin licitație a consultantului internațional pentru listarea la bursa a pachetului de 46 la suta din acțiunile deținute de statul român la societatea Romtelecom București.