Stan critica FRV si noul colectiv tehnic al lotului national feminin

Apropo.ro / 07.05.2004, 09:29
Stan critica FRV si noul colectiv tehnic al lotului national feminin
Fostul consilier și antrenor al lotului național de volei feminin, Costinel Stan, a criticat, joi, în cadrul unei conferințe de presa, noul colectiv tehnic al reprezentativei României, precum și conducerea Federației Române de Volei (FRV). Antrenorul Marian

Fostul consilier și antrenor al lotului național de volei feminin, Costinel Stan, a criticat, joi, în cadrul unei conferințe de presa, noul colectiv tehnic al reprezentativei României, precum și conducerea Federației Române de Volei (FRV).

Antrenorul Marian Constantin, consilierul Costinel Stan, secundul Adrian Radu, metodistul Dan Lazarescu au demisionat, duminica, din funcțiile deținute în cadrul FRV. În prezent, staff-ul tehnic al lotului național este alcatuit din Florin Grapa și Vasile Mașcașanu.

„Despre Grapa am numai lucruri bune de spus. Va realiza calificarea la Campionatele Europene pentru ca sîntem într-o grupa de 4 echipe: primele doua se califica, iar România se va califica de pe poziția secunda, pentru ca Grapa este eternul loc doi în voleiul românesc. Despre Mașcașanu, pot sa va spun ca pîna acum nu a avut loc la nici o echipa, nu l-a vrut nimeni. Voia sa devina observator, dar nu a luat examenul”, a precizat Stan.

Costinel Stan a declarat ca va reveni în funcția de antrenor al primei reprezentative. „Antrenorii care au venit în locul nostru nu au nici o vina. Noi le uram sa califice echipa naționala, pentru ca altfel, cînd o sa fiu iar la echipa naționala, o sa fim în B, de unde o sa fie mai greu sa ne calificam. Suta la suta revenim”, a spus Stan.

Tehnicianul a afirmat ca îi este „scîrba” de ceea ce se întîmpla în acest moment în cadrul federației. „Aceasta decizie implica un sentiment de suparare fara margini pentru mine, prin faptul ca eu, dupa 15 ani în funcția de antrenor principal la echipa naționala, a trebuit sa fac acest gest. Dorința mea cea mai mare este sa mai antrenez o singura zi la cea mai frumoasa echipa la care poți sa fii tehnician, echipa naționala. Dar trebuie sa spun și un cuvînt mai dur – scîrba – care sa caracterizeze ceea ce se întîmpla la ora actuala în federație”, a subliniat Stan. 

Potrivit fostului consilier, FRV este condusa de numai doua persoane: Aurel Dragan, fost secretar general al FRV, membru al Consiliului Director, și Gheorghe Vișan, președintele Colegiului de Arbitri și vicepreședinte al FRV. „Nu vreau sa dau senzația ca lovim federația. Dar se pare ca, de cînd am început, exista ceva împotriva noastra. Nu am fost doriți. Grapa mi-a spus ca s-a vorbit foarte mult cu el ca sa preia aceasta funcție”, spune Stan.

Costinel Stan s-a declarat nemulțumit de faptul ca echipa naționala își susține antrenamentele și meciurile de pregatire la Tîrgu Mureș, unde este reședința președintelui FRV, Ovidiu Natea, care este și prefectul județului, în loc sa le susțina la Cluj. Stan susține ca acest lucru ar fi un dezavantaj pentru echipa, care din aceasta cauza nu este familiarizata cu terenul de joc din Cluj.

Costinel Stan a precizat ca decizia de a demisiona a fost luata ca urmare a unor neînțelegeri cu staff-ul federal, condus de Natea. „Dupa Campionatele Europene de la Ankara, la care echipa naționala a obținut locul 8, Natea m-a rugat, auzind ca eu vreau sa ma retrag de la echipa naționala, sa continuam în aceeași structura și sa punem bazele unei echipe noi, eventual mai competitive. Faptul acesta ar fi implicat ca eu sa fiu în continuare remunerat de sponsorul echipei naționale, Liviu Florian, și sa îmi aleg un staff mai puternic. Acești bani eu nu i-am mai primit nici pîna în prezent, iar colegiul central de antrenori a gasit de cuviința ca performanța nu este cea de obiectiv: trebuia sa obținem locurile 1-6, iar noi am ieșit pe locul 8. În timpul Campionatelor Europene, înainte de meciul cu Iugoslavia, care decidea daca noi ramînem între primele opt sau plecam acasa, președintele, fața de toata echipa, a hotarît sa schimbe obiectivul, în clasarea pe locurile 1-8 , fapt care presupune îndeplinirea lui și, ca urmare, marirea primei de obiectiv, de la 15.000 de dolari pentru locul 8 la 40.000 de dolari pentru aceasta performanța. Domnul Natea nu mai vrea sa dea acești bani. Suma promisa de sponsor a fost achitata, dar diferența promisa de președinte nu se va mai da”, a subliniat Stan.

Costinel Stan a precizat ca membrii Colegiului de Antrenori au dispus schimbarea sa de la lot. „Colegiul de Antrenori, pe care eu nu îl recunosc ca valoare, a dispus schimbarea mea din funcția de antrenor principal. Acest colegiu este format de oameni care se vor de vîrf în voleiul românesc. Organigrama federației este facuta în așa maniera încît președintele Colegiului Central de Antrenori este un tînar de 23 de ani, care nu a antrenat niciodata. Ulterior, s-a hotarît sa ocup în continuare o funcție oarecare la echipa naționala, director tehnic, consilier-coordonator, lucru pe care eu l-am acceptat doar în anumite condiții: cu Constantin antrenor principal și cu Lazarescu antrenor secund. Ni s-a mai bagat pe gît un antrenor de la Galați, Adrian Radu, care a avut urmatoarele performanțe: locul 5 în Campionatul Național, 0 seturi cîștigate la nivel de lot național de junioare. Dar era cel mai pun prieten al secretarului Federației Române de Volei”, a precizat Stan.

Costinel Stan a impus condiții federației de volei pentru acceptarea funcției oferite: colectivul tehnic propus de acesta, cu Marian Constantin antrenor principal și Dan Lazarescu antrenor secund, primirea unor contracte ferme, iar locul managerului Vasile Ouatu sa îl ocupe Ștefan Marian. „Domnul Natea a spus ca toate aceste condiții sînt rezolvabile. Dupa care ni s-a spus ca nu va fi nici un fel de remunerare pe perioada cît stam la lot. Radu ramîne antrenor secund, iar Mangalea, care este un radio-modelist și care nu are nici o legatura cu voleiul, ramîne manager. Jocurile au fost facute. Ei știau ca o sa refuzam”, a declarat Stan.

Prezent la conferința de presa, fostul antrenor principal al lotului național de volei, Marian Constantin, a specificat faptul ca FRV nu i-a oferit un contract. „Daca vrei sa faci un lucru benevol, o faci de dragul nostru”, a citat Constantin un membru al federației.

Fostul vicepreședinte și membru al Consiliului Director al FRV, Marian Ștefan, prezent la conferința, a precizat, la adresa lui Dragan: „Dragan este artizanul lotului național de volei. Traiește doar ca sa toarne venin peste voleiul românesc. Chiar a declarat ca este buricul voleiului românesc și ca voleiul începe și se termina la el”, a spus Ștefan.

Mediafax