Stabilizare pe termen scurt, cresteri cel mai devreme din toamna

Apropo.ro / 15.06.2006, 20:13
Stabilizare pe termen scurt, cresteri cel mai devreme din toamna
Principalii analisti de pe piata sustin ca perioada de corectie de la Bursa nu s-a incheiat, fiind posibil ca piata sa sufere noi scaderi pe termen scurt, dar cred ca pana la finalul anului Bursa isi va relua trendul ascendent, iar sfarsitul lui 2006 va gasi indicii pietei la niveluri

Principalii analisti de pe piata sustin ca perioada de corectie de la Bursa nu s-a incheiat, fiind posibil ca piata sa sufere noi scaderi pe termen scurt, dar cred ca pana la finalul anului Bursa isi va relua trendul ascendent, iar sfarsitul lui 2006 va gasi indicii pietei la niveluri „semnificativ mai ridicate”.

Bursa a inregistrat corectii drastice in ultimele luni, care au dus cele mai multe dintre actiunile principale de pe piata la preturi considerate tot mai atractive de brokeri si analisti. De la inceputul anului, SIF-urile au pierdut in jur de 25%, in timp ce indicele de referinta BET este aproape pe zero.

„Pe orizontul de timp 1-2 luni, care coincide in general cu perioada de vacanta a majoritatii investitorilor institutionali, ne asteptam la o perioada de relativa acalmie”, spune Adriana Marin, directorul departamentului de analiza de la BRD Securities. Ea a precizat ca scaderea majora a Bursei romanesti a venit in contextul global, unde toate pietele si mai ales cele emergente au suferit pierderi importante, din cauza migrarii fondurilor de investitii spre instrumentele cu venit fix, ca urmare a majorarilor de dobanzi la euro si dolar.

Evenimentele recente globale au fost accentuate in cazul pietei romanesti de factori specifici, precum neclaritatile din proiectul de Cod fiscal in legatura cu impozitarea castigurilor de capital, instabilitatea politica, incertitudini legate de viitoarele reglementari ale CNVM in ceea ce priveste pragul de 1% la SIF-uri.

„In privinta majoritatii acestor factori nu intrevedem noutati in acest orizont de 1-2 luni”, a precizat Adriana Marin.

Analistii de la Raiffeisen Capital & Investment spun la randul lor ca evolutia recenta a pietei este influentata de perceptia defavorabila la nivel global a investitorilor cu privire la investitia in actiuni, perceptie determinata de temerile legate de continua crestere a ratei dobanzilor, atat in Statele Unite, cat si in Europa. Totusi, ei se asteapta ca urmatoarele saptamani sa fie dominate din nou de fluctuatii puternice.

„Cred ca in urmatoarele zile/saptamani investitorii pe termen scurt vor avea parte de oportunitati atractive. Cu alte cuvinte, pe termen scurt ne asteptam la o volatilitate relativ ridicata, avand in vedere faptul ca in urma evolutiilor recente, preturile actiunilor incep sa devina atractive pentru unii investitori”, a declarat Bogdan Campianu, directorul departamentului de analiza de la Raiffeisen Capital & Investment.

„Din pacate nu credem ca la nivel global aceasta perioada de corectie s-a incheiat si probabil ea va continua si in urmatoarele luni”, a adaugat Campianu.

Managerii unor fonduri de investitii straine prezente pe piata romaneasca spun pe de alta parte ca perioada de corectie se apropie de final.

„Ma asteptam la corectiile care au avut loc pe pietele din regiune si cred ca acestea sunt justificate si se apropie acum de final”, a declarat Stefan Jaggi, managerul fondului Hyposwiss Danube Tiger.

„Pe piata romaneasca, fondurile de investitii straine sunt mai putin prezente decat pe celelalte piete din regiune si pe aceste piete cam toate fondurile au in portofolii aceleasi actiuni. Scaderea nu s-a resimtit atat de tare pe piata romaneasca tocmai pentru ca fondurile straine, care trebuie sa faca fata rascumpararilor de la propriii investitori, sunt mai putin prezente aici si s-a vazut in ultima luna ca majoritatea actiunilor au rezistat destul de bine”, a precizat Jaggi.

Atat analistii de pe piata, cat si managerii unor fonduri straine se asteapta ca piata sa revina pe un trend ascendent pana la finalul acestui an, intre primele titluri care isi vor relua tendinta de crestere fiind vazute cel mai des SIF-urile.

„In Romania, cine vinde acum SIF-uri face o mare prostie. Sunt extrem de optimist in special in privinta SIF-urilor. De altfel, cred ca intreaga piata va incepe incet-incet sa isi revina”, considera Stefan Jaggi. El a spus totodata ca fondul pe care-l administreaza a cumparat actiuni la SIF-uri in ultimele zile.

SIF-urile au inregistrat de altfel cele mai drastice scaderi de la inceputul anului, ajungand la niveluri de pret intalnite in urma cu aproximativ un an, inainte de intrarea pe o tendinta puternica de crestere. Analistii de la BRD Securities spun ca SIF-urile ar trebui sa se opreasca din scadere tinand cont ca preturile la care au ajuns sunt tot mai atractive prin prisma analizei fundamentale.

„Noi credem ca, tinand cont de aspectele fundamentale, la SIF-uri scaderile ar trebui sa se opreasca, SIF Banat – Crisana devenind tot mai atractiva. La SIF Moldova si Oltenia, scaderile mai mari din cauza unor factori specifici cum sunt mesajele contradictorii legate de provizionarea unor efecte de comert avalizate si plati in legatura cu acestea la SIF Moldova si schimbarile de conducere la SIF Oltenia le fac mai volatile, desi ca portofolii raman tot printre cele mai atractive, cu discountul cel mai mare fata de valoarea corecta a activului net, calculata de noi aplicand o serie de ajustari fata de nivelurile la care sunt inregistrate in prezent activele SIF-urilor”, a mentionat Adriana Marin.

Ea crede ca piata si-ar putea reveni din toamna, putand sa fie trasa in sus de un eventual interes ridicat al investitorilor pentru oferta Transelectrica, dar si de un raport de tara care sa confirme data de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

„Pentru orizontul de pana la finele anului, piata si-ar putea reveni in toamna. Listarea Transelectrica, probabil prin august dupa o oferta publica primara initiala in care interesul investitorilor pare ca se mentine, in pofida conditiilor proaste de piata, si care ar putea duce la suprasubscriere, ar putea trage toata piata in sus. Un raport de tara pozitiv, care sa confirme aderarea la 1 ianuarie 2007, credem ca va ajuta de asemenea piata”, a spus Adriana Marin.

„Raportari bune la semestrul intai, din partea bancilor, SIF-urilor si Petrom, ar putea contribui la revigorarea pietei. In cazul Rompetrol Rafinare, ne asteptam la mai bine comparativ cu primul trimestru, dar rezultatele nu vor fi stralucite si deci mai sunt posibile usoare scaderi ale actiunii, mai ales ca nu ne asteptam nici la clarificari majore ale problemelor lor juridice”, a mai precizat Marin.

Analistii de la BRD Securities considera ca „evolutii pozitive ar trebui sa aiba mai ales Petrom, SIF-urile – relativ stabile -, bancile, iar la Antibiotice un catalizator ar putea fi lansarea anuntului de privatizare. Ca perdanti ar fi in primul rand Rompetrol Rafinare, in conditiile in care pretul mare la titei nu-i ajuta”.

Adriana Marin a mai precizat ca in conditiile in care BRD si Banca Transilvania au ramas relativ stabile, scazand mai putin decat celelalte actiuni importante de la Bursa si similarele lor din Europa Centrala si de Est, acest lucru le face si mai scumpe in termeni relativi, dar in lipsa unor alternative de investitie aceasta stabilitate se va mentine tinand cont ca sectorul in care activeaza e atractiv in context regional si ofera si castiguri relativ stabile investitorilor sub forma de dividende sau actiuni gratuite.

Orientarea din nou a investitorilor catre elementele de analiza fundamentala, ofertele publice primare initiale asteptate sau in desfasurare si probabilitatea destul de mare a unui raport favorabil al Comisiei Europene in luna septembrie sunt pricipalele elemente care, si in opinia analistilor de la Raiffeisen Capital & Investment, vor determina, ca preturile de la finalul anului sa fie substantial mai mari fata de nivelurile actuale pentru cele mai multe dintre actiunile lichide.

„Pentru sfarsitul anului credem in continuare ca indicii vor atinge niveluri semnificativ mai ridicate”, a spus Bogdan Campianu.

In acelasi timp, analistii de la ING Securities se asteapta ca piata de capital romaneasca sa nu mai inregistreze scaderi importante in viitorul apropiat, in conditiile in care investitorii institutionali au terminat de vandut cea mai mare parte din ceea ce aveau de vandut.

„Cea mai mare pondere din volumul de vanzare realizat de catre investitorii institutionali s-a intamplat in Romania la acest moment si bazat pe acest fapt ne asteptam ca piata de capital sa nu mai cunoasca in viitorul apropiat un punct minim”, a declarat Nicoleta Banica, equity analist la ING Securities.

Ea spune ca in prezent pietele emergente au ajuns intr-o situatie normala, evolutia in continuare urmand sa depinda de informatiile care vor veni atat la nivel global, al economiei de ansamblu, cat si strict referitor la fiecare emitent in parte.

„Daca la inceputul perioadei de volatilitate sentimentul investitorilor de aversiune fata de pietele emergente s-a creat rapid si a urmat modelul „mentalitate de grup”, acum pietele emergente sunt confruntate cu o situatie normala in care fluxurile de date la nivel macro si micro vor contribui la reconstituirea nivelului de incredere in aceste piete”, a precizat Banica.

„Dar recuperarea nivelului de incredere va dura mai mult decat pierderea acesteia”, a conchis Nicoleta Banica.

Catalin Ciocan
Ziarul Financiar