S&T preia Plaut în pregatirea expansiunii regionale

04 07. 2002, 08:01
Filialele din România ale companiilor austriace S&T și Plaut au anunțat ieri oficial ca își vor uni operațiunile pe piața locala, în cadrul unei alianțe strategice încheiate la sfârșitul lunii aprilie. S&T și Plaut sunt doi dintre cei mai mari

Filialele din România ale companiilor austriace S&T și Plaut au anunțat ieri oficial ca își vor uni operațiunile pe piața locala, în cadrul unei alianțe strategice încheiate la sfârșitul lunii aprilie. S&T și Plaut sunt doi dintre cei mai mari integratori de sisteme IT&C și consultanți pentru business management de pe piața europeana, cu o cifra de afaceri cumulata de aproximativ 445 de milioane de euro în anul fiscal încheiat la sfârșitul lunii decembrie 2001.

În urma operațiunii, ale carei detalii financiare nu fost facute publice, Plaut România va fi integrata în filiala S&T de pe piața locala.

„Astfel, S&T România va avea 80 de consultanți angajați permanenți și aproximativ 20 de colaboratori”, a declarat Karl Tantscher, chief executive officer al S&T AG.

Oficialii celor doua companii apreciaza ca fuziunea va avea ca principal efect o mai buna acoperire a pieței de soluții pentru business management, inclusiv soluții oferite de gigantul german SAP.

Introducerea unei soluții de business management în cazul unei comanii presupune parcurgerea a patru etape principale: consultanța de business, proiectarea soluției, integrarea sistemului și suportul acordat clientului, a explicat Tantscher.

„Activitatea S&T în cadrul integrarii de sisteme și al suportului pentru clienți a mers foarte bine în România. Acum, cu serviciile și experiența Plant România vom putea acoperi și primele doua etape”, a adaugat oficialul S&T.

În urma alianței dintre S&T System Integration & Technology Distribution și Plaut AG, încheiata la 28 aprilie 2002, S&T va prelua conducerea operațiunilor de consultanța și implementare de sisteme de business management pe piețele din România, Bulgaria și Turcia.

„În plus, intenționam sa ne extindem și pe piețele din sudul Europei și mai ales în Grecia și în Cipru”, a mai spus Tantscher.

În ceea ce privește perioada urmatoare, S&T și-a propus sa devina, pâna în anul 2005, liderul pieței de servicii IT din Europa Centrala și Est.

De altfel, în aceasta zona (piețele din Republica Ceha, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Slovenia), cele doua companii au înregistrat în anul fiscal 2001, o cifra de afaceri combinata de 85 de milioane de euro.

„Rezultatele din 2002 sunt deocamdata estimari și depind în mare masura de evoluția economica din urmatoarea perioada”, a conchis Tantscher.

Deoarece rezultatele financiare sunt centralizate la sediile centrale ale celor doua companii, oficialii Plaut România și S&T România nu au putut oferi detalii legate de activitatea pe piața locala.

Plaut România a fost înființata în anul 2000 și avea, la sfârșitul anului 2001, 11 consultanți. Printre clienții companiei se numara Heidelberger Zement, OMV, REWE/Selgros, Arpechim, Pirelli, Holcim, Brau Union Romania, Xerox și Coats.

La nivel mondial, Plaut (cu sediul central la Salzburg, Austria) ofera consultanța, business process solutions și IT& Hosting services în 18 țari de pe trei continente. În anul 2001, compania a înregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 282 de milioane de euro.

Filiala S&T activeaza pe piața locala din 1993. Printre clienții locali ai companiei se numara principalii operatori de telecomunicații din România, firme din domeniul infrastructurii precum și cele mai importante banci.

La nivel european, aproximativ 25% dintre clienți sunt companii de telecomunicații, 25% banci, 10% companii producatoare și 15% furnizori de utilitați.

În ceea ce privește rezultatele financiare, S&T AG a înregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 163 de milioane de euro, fața de cele 116 milioane de euro înregistrate în anul fiscal 2000.

De asemenea, în anul 2001, profitul operațional (EBIT) a fost de aproximativ 4 milioane de euro. Pentru 2002, oficialii companiei estimeaza o cifra de afaceri de 170-200 de milioane de euro și un profit operațional de 5-7 milioane de euro.