Un stil de viața activ poate reduce riscul de a dezvolta o boala oftalmologica grava, degenerarea maculara produsa de îmbatrânire, principala cauza a apariției orbirii în rândul persoanelor în vârsta, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani, transmite Reuters.
Degenerarea maculara produsa de îmbatrânire distruge treptat vederea centrala a ochiului. Este o boala legata de vârsta, dar cercetatorii din Statele Unite au descoperit ca activitați fizice precum plimbarile sau urcatul scarilor au un efect de protejare a ochilor și de prevenire a acestei maladii.
Exercițiile fizice pot reduce riscurile de a suferi de degenerare maculara umeda, o forma a acestei boli în care vasele de sânge din spatele ochiului se maresc, provocând sângerari și rani care favorizeaza apariția unor tulburari de vedere grave.
Efectele exercițiilor fizice pot fi remarcate și dupa luarea în calcul a altor factori de risc, precum greutatea, tensiunea arteriala și fumatul.
„Un stil de viața activ sau plimbari mai multe… au redus riscul de a dezvolta degenerare maculara umeda, pe parcusul a 15 ani, cu 70% și, respectiv, cu 30%”, a indicat Michael Knudtson, de la Școala de medicina și sanatate publica din cadrul Universitații Wisconsin, coordonatorul acestui studiu.
Knudtson și echipa sa de cercetatori au studiat impactul exercițiilor fizice asupra a 4.000 de barbați și femei, timp de 15 ani. Voluntarii aveau vârste cuprinse între 43 și 86 de ani în momentul în care a debutat acest studiu, în 1988.
La fiecare cinci ani, voluntarii faceau un raport al activitaților lor fizice. Aproximativ 25% dintre participanții la studiu au avut un stil de viața activ și alți aproximativ 25% au urcat zilnic pe scari cel puțin șase etaje.
Cercetatorii au concluzionat ca acest studiu „a furnizat dovezi ca activitațile fizice regulate, precum plimbarile, pot preveni apariția degenerarii maculare produse de îmbatrânire”.
Studiul a fost publicat în revista British Journal of Ophthalmology.