La mijlocul saptamanii trecute mai multi investitori de anvergura au cumparat valuta cu scopul de a o vinde mai tarziu la un curs mai prost pentru leu, miscare ce le-ar fi putut aduce profituri consistente. Cumpararea de valuta a pus, evident, o presiune foarte mare pe leu, pentru a-l duce cat mai jos fata de celelalte valute.
Valuta a fost cumparata cu bani de imprumut, care urmau sa fie restituiti vineri. Sfarsitul saptamanii a echivalat insa cu un dus rece pentru speculatori: nu aveau de unde sa ia bani pentru a-si plati datoriile, BNR lasand piata fara lichiditati. Panicati, investitorii au incercat sa “isi inchida pozitiile”, adica sa-si plateasca datoriile, cu bani imprumutati de pe piata monetara, insa lipsa acestora a dus dobanzile la cote record, de pana la 80%. O asemenea dobanda echivaleaza nu numai cu disparitia oricarei urme de profit, ci si cu pierderi consistente.
Saptamana trecuta forintul a pierdut 10% intr-o singura zi, dupa miscari similare cu cele incercate de marii investitori si in Romania. Unii analisti financiari au avertizat imediat dupa caderea forintului ca dupa Ungaria urmatoarea tara in colimatorul speculatorilor este Romania. Scapat de pericol, leul s-a apreciat luni cu 6,62 bani, cursul oficial anuntat de BNR fiind de 3,6691 lei/euro. Printre investitorii care au vrut sa profite de eventuala cadere a leului se numara nume mari de pe Wall Street cum ar fi bancile de investitii Morgan Stanley sau Goldman Sachs, dar si grupul financiar Barclay’s.
Citeste mai mult despre cum a pacalit BNR speculatorii, in Gandul