Specie noua de dinozauri, descoperita cu ajutorul unei batrîne
„Dona Tica a crezut ca sîntem traficanți de fosile și prima data ne-a mințit, spunîndu-ne ca pe aici nu sînt oase. Apoi, și-a dat seama ca sîntem oameni de știința și ne-a spus cum ajungem la zacamînt”, a spus paleontologul Sebastian Apesteguia.
Echipa condusa de el a descoperit resturi fosilizate care au permis reconstituirea a 70% din scheletul unei specii necunoscute de titanozaur, un patruped ierbivor cu gîtul gros. Animalul avea o lungime de aproximativ noua metri și traia pe teritoriul actualei Argetine, în urma cu 83 milioane de ani, în Cretacicul superior.
Caracteristica sa cea mai notabila este mandibula patrata dotata cu doua lame osoase implantate pe cerul gurii, care îi foloseau la taierea crengilor de copaci. Cercetatorii presupun ca adulții cîntareau pîna la 20 de tone și traiau în turme.
Saurianul necunoscut pîna acum a fost botezat Bonitasaura, de la muntele La Bonita din apropierea zonei unde a fost descoperita fosila. Locul se afla în stepele semi-aride din nordul provinciei Rio Negro, Patagonia.
Existența depozitului de fosile era cunoscuta de la o expediție din 1922 a geologului Walter Shiller și a paleontologului Santiago Roth. Localizarea sa exacta a fost uitata însa și fosilele nu au putut fi gasite decît cu ajutorul amintirilor batrînei Dona Tica. În adolescența, ea însoțise membrii expediției din 1922.
Mediafax