În opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, durerea în sine este un element esenţial în supravieţuirea umană şi mai ales în cazul durerilor cronice, acestea necesită o rezolvare mult mai profundă şi nu doar una superficială, prin medicamente.
“Durerea este esenţială pentru existenţa omului. Fără ea, viaţa noastră ar fi ameninţată pentru că, mai presus de toate, durerea este un semnal de alarmă. Din păcate, acest semnal este de cele mai multe ori prost înţeles de noi. Atunci când durerea nu mai este acută ci devine una cronică, putem spune că a trecut de la un nivel fizic, de la o cauză fizică, la una emoţională. Hipnoza este, fără doar şi poate, o metodă inedită, eficientă şi chiar uimitoare de control şi eliminare a durerii, şi este folosită de sute de ani de marii hipnoterapeuţi ai lumii. Hipnoza este folosită pe post de analgezic, stare medicală caracterizată prin scăderea marcantă sau dispariţia sensibilităţii la durere, spontană sau terapeutică. Multi specialişti, printre care îl putem aminti pe Dr. James Esdaile, au realizat sute de intervenţii chirurgicale fără anestezie, de la extracţii dentare până la amputări de membre sau extracţie de tumori, folosindu-se doar de hipnoză”.
În cazul durerii de spate, care este una dintre cele mai frecvente dureri de care se plâng oamenii, specialistul afirmă că hipnoterapia are capacitatea nu doar de a o ameliora, ci chiar de a o elimina în totalitate. “Hipnoza creează o stare mentală în care mintea subconştientă, motorul emoţiilor şi senzaţiilor, poate primi mai uşor sugestii pozitive pentru interpretarea şi depăşirea durerii. Persoana aflată în suferinţă este adusă într-o stare de relaxare profundă în care schimbă răspunsurile pe care subconştientul le transmite la mesajele de durere. De exemplu, prin hipnoză îţi poţi programa subconştientul să elibereze endorfine atunci când este necesar pentru a atenua durerea de spate. Endorfinele sunt analgezice produse în mod natural de creier. Atleţii, de exemplu, se elimină în organism o cantitate semnificativă de endorfine în timpul antrenamentelor intense. Endorfinele au capacitate de a produce o anestezie uşoară sau o anestezie completă a durerii”.
În practică, există trei modalităţi de bază prin care hipnoza poate trata durerile de spate:
1. Se pot da sugestii directe la nivel de subconştient pentru a influenţa percepţia durerii. Acest lucru înseamnă că, deşi cauza este încă acolo, senzaţia nu va mai fi percepută.
2. Ne putem învăţa subconştientul să producă endorfine care vor fi folosite ca analgezice pentru durerea de spate, astfel încât durerea să nu mai fie simţită.
3. Folosind hipnoza, pot fi descoperite cauzele emoţionale ale durerii, şi prin rescrierea experienţei traumatice, durerea poate fi vindecată definitiv.