Sparringuri cu sange

Apropo.ro / 21.03.2002, 09:37
Sparringuri cu sange
Componentii lotului national se pregatesc zilele acestea cu pugilisti mai grei decît ei, de multe ori meciurile încheindu-se cu arcade sparte si cu ochi vineti Sub conducerea antrenorului coordonator Francisc Vastag, pugilistii trag din greu în sala de box a Complexului National "Lia Manoliu"

Componentii lotului national se pregatesc zilele acestea cu pugilisti mai grei decît ei, de multe ori meciurile încheindu-se cu arcade sparte si cu ochi vineti

Sub conducerea antrenorului coordonator Francisc Vastag, pugilistii trag din greu în sala de box a Complexului National „Lia Manoliu” cu gîndul la viitoarele competitii oficiale, prima dintre ele fiind turneul „Centura de Aur”, care se va disputa la Bucuresti în aprilie.

Bani meritati

Dupa cele doua ore de somn de dupa-amiaza, boxerii se trezesc la capatul reprizei de alergare pe stadion. Exercitiile de gimnastica premerg întotdeauna intrarea în ring. De trei ori pe saptamîna pugilistii au programate sparringuri cu sportivi de la Steaua, Dinamo si de la alte cluburi.

„Boxerul care accepta sa intre în ring cu cei de la lot primeste 200.000 de lei pentru fiecare zi. Într-un cantonament de pregatire, de regula facem sase astfel de gale, deci ei pot cîstiga aproximativ 1.200.000 de lei”, a declarat Feri.

Vastag considera ca un astfel de meci de pregatire face cît unul oficial, mai ales ca adversarii au cîteva kilograme în plus fata de componentii lotului. „Adversarii sînt alesi însa cu grija. Nu lasam sa se întîlneasca sportivi de la acelasi club si nici pe cei de la lot între ei. Acestia sînt, de regula, prieteni, iar cînd îi pui sa se bata în ring, ei doar mimeaza boxul”, spune Feri.

Curaj fara casca

Campionul mondial al categoriei 71 de kg, Marian Simion, îl are ca adversar pe ploiesteanul Ilie Iulian, campionul national de la categoria 75 de kg. E prima data cînd acesta vine pentru un meci de sparring. Stie ce poate Marian, dar nu-i e frica. Intra în ring fara casca. Din prima repriza a meciului sar scîntei. Iulian are 5 kilograme în plus, dar Marian compenseaza greutatea adversarului prin tehnica si rapiditate. Se blocheaza bine la fiecare lovitura si nu-si lasa oponentul sa se apropie.

Si în celelalte partide se împart pumni, dar nu cu aceeasi intensitate. Stelistul Victor Puiu (67 kg) îl „capaceste” bine pe un pusti de la Steaua mai greu cu 10 kilograme, dar si mai tînar cu cîtiva ani. Nici Claudiu Rîsco (81 kg) nu-l slabeste pe un greu de la Dinamo. Dar meciul cel mai aprins este cel dintre Simion si Iulian. În repriza a patra ploiesteanul e la podea pentru a doua oara, de aceasta data cauza fiind un croseu de dreapta în barbie. La finalul celor 8 minute de box adevarat, cei doi pugilisti îsi „bat” pumnii cu fair-play, chiar daca Iulian are arcada stînga sparta.

Cînd Vastag fluiera finalul celor 24 de minute de box efectiv, sportivii rasufla usurati. Se gîndesc la ziua de mîine, cînd sînt liberi sa faca orice, nemaiavînd programat antrenament. Sparring-partnerii sînt invitati sa vina la o noua gala peste doua zile. Cîti dintre ei vor mai îndrazni însa?

Creste lînga box

Francisc Vastag sta la hotelul „Sport” din cadrul complexului National „Lia Manoliu” împreuna cu fiul sau cel mic, Andrei. „A profitat ca este în vacanta si a venit la mine. Bate toata ziua mingea pe aici, iar cînd baietii intra în sala pentru antrenamente, da si el în saci, se joaca”, spune Francisc Vastag. Andrei practica de doi ani boxul, iar antrenorul sau spune ca are toate sansele sa-i calce pe urme tatalui sau.

Sursa: www.prosport.ro