Sosete ecologice din panza de paianjen, in Japonia
Cercetatorii japonezi au creat sosete confortabile din fire de paianjen modificat genetic, o alternativa ecologica la sosetele produse din fibre artificiale.
"Prin modificarea genetica a viermilor de matase este posibila crearea unui fir bun de paianjen", a explicat Masao Nakagaki, profesor la Universitatea Shinshu, Japonia, care a dezvoltat fibra dupa 10 ani de cercetare.
"Este mai bine pentru mediu sa inlocuim fibrele artificiale, care sunt produse din petrol, cu fibre naturale reciclabile", a declarat acesta.
Nakagaki a reusit sa creeze matase de paianjen, care contine proteine de paianjen (10%) si matase (90%), prin injectarea de gene de paianjen din specia Nephila edulis in viermi de matase.
Paianjenii produc cel putin sapte tipuri diferite de fire, de la cele dure, care mentin panza intreaga, la cele elastice, care formeaza cercurile.
Expertii spun ca aceste fire sunt mai rezistente decat otelul si mai usoare decat fibrele artificiale existente, precum Kevlar, utilizate pentru vestele antiglont. Insa firele de paianjen nu pot fi produse la scara industriala, pentru ca insectele realizeaza o cantitate limitata.
Creatorii sosetelor din fibre de paianjen spera sa revitalizeze, cu ajutorul acestui concept, industria matasii si cea a sosetelor din Japonia. De asemenea, ei spera sa imbunatateasca sosetele cu substante anti-imbatranire.
Se pare ca aceste sosete ideale ar putea fi lansate pe piata dupa 2010.