„Ne dorim revenirea la TVA de 19%. Ar trebui sa imbunatatim mai bine colectarea decat sa crestem taxe si impozite in aceasta perioada dificila. Alta recomandare vizeaza reducerea CAS, masura care ar fi benefica pentru mediul economic”, a declarat ieri Daniel Anghel, tax partner la PwC Romania, la lansarea Cartii Albe 2011 realizate de CIS.
Autoritatile au decis la jumatatea anului trecut sa majoreze TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, ceea ce a ajutat respectarea tintelor de deficit bugetar agreate cu FMI, dar a franat consumul si redresarea economiei, accentuandu-se si evaziunea. In ceea ce priveste contributiile sociale, reducerea nivelului acestora a fost una dintre masurile incluse in strategia fiscal-bugetara lansata in primavara, relaxarea fiscala fiind de natura sa contribuie si la reducerea evaziunii fiscale pe piata muncii. Insa Guvernul a decis in cele din urma sa amane diminuarea contribuÂtiilor sociale pana la „momentul optim”, deoarece nu isi permite sa adopte o asemenea masura in situatia economica actuala.
Steven van Groningen, presedintele CIS, afirma ca Romania trebuie sa incerce eliminarea coruptiei prin „toleranta zero” si sa nu se mai prevaleze de faptul ca exista coruptie si in alte state, sustnand ca perceptia negativa din partea investitorilor straini este chiar mai importanta decat gradul de coruptie dintr-o tara.
„Este prea corupt (n.r. -mediul de afaceri), si nu conteaza ca si in alte tari este coruptie, pentru ca Romania trebuie sa lupte pentru eliminarea completa a acestui fenomen. Trebuie sa avem toleranta zero pentru coruptie. Romania este preceputa ca fiind corupta si are efect asupra investitorilor si de aceea este foarte important sa aratam ca facem pasi vizibili in lupta impotriva coruptiei”, a raspuns van Groningen la o intrebare legata de nivelul coruptiei mediului de afaceri.
Consiliul Investitorilor Straini reprezinta 130 de companii cu investitii totale in Romania de peste 40 mld. euro. CIS a lansat anul trecut Programul de Crestere Economica, care cuprindea 80 de masuri, concentrate in zece domenii importante de interventie si a indicat 12 prioritati pentru readucerea economiei romanesti pe crestere, dupa doi ani de recesiune.
La un an de la prezentarea programului, Guvernul a adoptat decizii importante doar in ceea ce priveste 11 dintre masurile propuse.
Afla mai multe masuri propuse de CIS pentru relansarea economiei, pe zf.ro.