Societatile petroliere cu profit vor participa la fondurile sociale
Statul ar putea obliga societatile petroliere cu profituri mari în urma vânzarii de energie catre populatie „sa întoarca” o parte din bani catre fonduri sociale, în cazul în care aceste companii nu ar decide singure acest lucru, a declarat, marti, presedintele Traian Basescu.
Seful statului a participat la o dezbatere pe teme energetice, unde a explicat ca exista momente în care, în urma unor conjuncturi favorabile ale pietei, o societate petroliera ajunge sa aiba profituri foarte mari în urma vânzarii de produse energetice catre populatie.
„Sigur, îi spui cetateanului, fie ca e bulgar, fie ca e francez sau român, îi spui: «Îmi pare rau, s-a marit pretul la gaze pentru ca piata a crescut»”, a spus Basescu.
El a precizat ca, în astfel de situatii, în mod normal exista doua variante: societatea în cauza, din proprie initiativa, se obliga sa verse o parte din profit în fonduri sociale destinate sustinerii celor afectati de cresterea preturilor, fie, daca societatea nu initiaza acest demers, statul creeaza o lege care obliga societatile aflate în situatia mentionata, sa faca acest lucru.
„În astfel de situatii sunt doua alternative: ori compania vine singura si spune «Vreau sa am o contributie la un fond social» (…), fie statul produce o lege în care introduce obligatia întoarcerii unei sume din profit, urmând sa se ocupe de cei afectati conjunctural de explozia preturilor”, a spus Basescu.
El a precizat ca societatile petroliere pot avea ele initiativa de a contribui la fonduri sociale pentru ca obtin, în anumite conjuncturi, profituri uriase vânzând gaze, benzina si motorina catre populatie.
„Important este ca suma pe care o pune în acest fond sa se îndrepte catre cei care au fost afectati de aceste preturi. Pentru ca nu are rost sa-l sustinem pe domnul Copos. Daca tine Rapidul, nu poate fi afectat de cresterea preturilor la gaze. Am spus Copos pentru ca stiu ca nu se supara. As fi putut spune Patriciu”, a spus Basescu.
Conform presedintelui, legea pe care, în cazul amintit, statul ar trebui sa o initieze, s-ar putea numi „Legea de excedent pe profit”.
Guvernul intentioneaza sa înfiinteze un Fond de ajutor social pentru consumatorii casnici de gaze, la care compania OMV ar urma sa contribuie financiar pentru subventionarea unei parti din factura, astfel încât preturile la gaze sa poata fi mentinute la nivelul actual pâna la finele anului 2008, a anuntat, marti, premierul Calin Popescu Tariceanu.
El a precizat ca aceasta este una dintre variantele discutate, marti, cu Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele grupului austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, si o formula care sa corespunda cadrului legal va fi definitivata, prin negocieri, de o echipa guvernamentala formata din ministrul Economiei si Comertului, ministrul Finantelor si reprezentanti ai OPSPI, pe de-o parte, si de oficiali ai OMV si Petrom, pe de alta parte.
Luni, Tariceanu a anuntat ca vor fi cautate solutii prin care firmele cu cifre de afaceri si profituri consistente sa fie responsabilizate social, pentru a reduce efectele scumpirii gazelor si a petrolului asupra populatiei, aratând ca o astfel de decizie ar putea fi adoptata si în cazul altor companii importante din domeniul energetic, precum Romgaz Medias, principalul producator de gaze naturale de pe piata interna.
În privinta consumatorilor industriali, Tariceanu a afirmat, marti, ca preturile practicate în cazul acestora vor fi dictate de piata.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se va reuni miercuri pentru a discuta privatizarile din sectorul energetic, inclusiv clauzele din contractul de vânzare a Petrom, nivelul redeventei si de fiscalitate aplicat companiei.