Soarele, primul responsabil în cancerul de piele
Melanomul este cea mai grava tumoare canceroasa a pielii. Tratamentul în faza inițiala permite vindecarea pacientului În momentul în care pe suprafața pielii apare o pata bruna, mai mult sau mai puțin închisa la culoare, care se modifica rapid, este neaparat necesara parerea unui dermatolog.
Modificarile pot fi de diverse forme: leziunea crește, marginile devin neregulate, culoarea se modifica și apare o roșeața în jurul leziunii. Daca tumoarea pare suspecta, medicul o va scoate și o va duce la analize.
Metode de prevenire
Expunerea repetata la soare este principalul factor de risc în melanom, deoarece razele ultraviolete favorizeaza apariția anomaliilor la nivel celular.
Astfel, daca în perioda copilariei pielea nu a fost protejata de soare, este posibil ca „terenul” sa fie pregatit pentru apariția tumorilor maligne.
De aceea, pentru a preîntâmpina insolația, alergia la soare, arsurile, îmbatrânirea accelerata a pielii și cancerul, medicii recomanda ca expunerile sa fie de cât mai scurta durata și sa se faca o cura de caroten natural și de vitamina E.