Organismul uman își menține constanta temperatura, printr-un proces de termoreglare la baza caruia se afla numeroase mecanisme fiziologice.
Insolația este o forma de șoc termic, ce se datoreaza expunerii prelungite la soare, fara protejarea capului de radiațiile solare puternice.
Statul la soare, timp îndelungat, face sa creasca afluxul de sange la cap, producand o umflare a creierului, o presiune la acest nivel și afectarea funcțiilor creierului. Urmarea consta în pierderea cunoștinței.
Persoanele care au facut insolație se plang de dureri de cap, amețeli, respirație zgomotoasa, varsaturi, puls slab care poate sa creasca rapid, iar fața se cogestioneaza.
Compresele reci te ajuta sa îți revii
În mod special, sunt afectate de insolație persoanele care au chelie, sau cele care conduc mașini decapotabile. Aceștia din urma, din cauza curenților de aer, nu simt ca razele puternice acționeaza asupra capului neacoperit.
Bolnavul cu insolație este dus la umbra, i se aplica, pe cap și pe piept, comprese reci și i se dau sa bea lichide reci. În cazuri grave, este nevoie de consult medical.
Mariana Nica