Fara, e rau deoarece expunerea la soare este „catalizatorul” necesar pentru sintetizarea vitaminei D, iar carenta în aceasta pretioasa vitamina se traduce prin rahitism, tulburari de crestere, deformari, osteoporoza etc.
Reversul medaliei este ca soarele, „administrat” în „portii” mai mari, poate avea efecte grave, chiar mortale.
În consecinta:
* câinii care stau în curte trebuie sa aiba un loc permanent umbrit, unde sa se poata adaposti;
* vor avea tot timpul multa apa proaspata la dispozitie;
* evitati plimbarile de peste zi, scoateti câinele mai mult dimineata devreme si seara.
Insolatia apare ca urmare a expunerii la soare si poate provoca o congestie cerebrala. Semnele congestiei sunt: animalul respira sacadat, are ochii injectati, este mai agitat, apoi poate avea convulsii, tipa si delireaza. Puteti vedea un catel, altfel extrem de blând, începând sa muste fara motiv, fugind si cautând sa se ascunda. Daca observati aceste manifestari, duceti câinele imediat într-un loc racoros, udati-l cu apa rece, puneti-i pe cap comprese cu apa din frigider sau cu gheata si sunati urgent medicul.
Socul termic se poate produce si fara ca animalul sa fi fost expus la soare. Cel mai frecvent, acesta se apare în cazul câinilor lasati în masina. Socul termic produce o intoxicatie generala a organismului. Câinele abia se mai tine pe picioare, respira greu, gâfâie, deschide narile cât mai larg, are mucoasele cianozate (vinetii).
Daca nu se intervine repede, animalul moare prin stop cardiac! Se observa aceleasi simptoame si la câinii care au facut prea multa miscare (prea multa nu în comparatie cu conditia lor fizica, ci cu temperatura atmosferica). Câinele trebuie dus imediat într-un loc racoros si bine aerisit (ideal este sa i se puna masca de oxigen), i se va uda capul cu apa rece si i se vor face frictiuni de-a lungul coloanei vertebrale.
Exista rase care sunt în mod deosebit sensibile la caldura si fac socuri termice destul de repede. Cel mai mare coeficient de risc de moarte din cauza caldurii îl au Bulldogul Englez, Mastino Napoletano, Rottweilerul, Saint Bernardul, Mastifful, Bulldogul Francez, Pekinezul, Boxerul si, în general, toti câinii brahicefali (cu bot scurt si stop pronuntat). În zilele cu temperaturi foarte ridicate, este exclus sa-i scoateti la soare si cel mai bine este ca acesti câini sa poata sta într-un loc mai racoros (baie, hol, chiar pivnita).