Soare în porții mici

Apropo.ro / 20.07.2004, 13:52
Soare în porții mici
Chiar daca adori sa ai pielea de nuanța ciocolatei, nu poți "culege" tot soarele din prima zi. Pielea trebuie obișnuita treptat cu soarele și protejata contra acțiunii nocive a radiațiilor ultraviolete. În primele 2-3 zile de plaja, expune-te la soare

Chiar daca adori sa ai pielea de nuanța ciocolatei, nu poți „culege” tot soarele din prima zi. Pielea trebuie obișnuita treptat cu soarele și protejata contra acțiunii nocive a radiațiilor ultraviolete.

În primele 2-3 zile de plaja, expune-te la soare rațional, pe perioade scurte de timp, de circa un sfert de ora, repetate la intervale de 2-3 ore. Chiar și dupa ce pielea ta s-a bronzat, evita sa stai la soare între orele 12-16, deoarece, în acest interval de timp, acțiunea nociva a ultravioletelor asupra epidermei este maxima.

Accesoriile de plaja au rolul lor
Pentru a spori eficiența protecției, acopera-ți capul cu o palarie de paie, cu boruri mari, și poarta în permanența ochelari de soare. Aceste accesorii (indispensabile pentru o zi de plaja) au rolul de a-ți proteja vederea, dar și tenul (în special zona sensibila a pleoapelor și a buzelor, care se rideaza foarte ușor). Specialiștii spun ca 50% din capitalul solar „se cheltuie” pana în perioada tinereței, din cauza expunerilor abuzive la soare.

Un coc pentru… sanatatea parului
Daca nu vrei sa-ți protejezi parul cu o palarie sau o șapca, opteaza pentru o coafura tip coc. Astfel, varfurile, care sunt mai degradate decat restul parului, sunt ferite de soare. De asemenea, nu folosi, la plaja, produse de coafare. Substanțele componente ale acestora se descompun la soare și ataca firul de par.

Protejeaza-te de… apa de mare
Sarurile active și oligoelementele conținute în apa marii au, în general, o acțiune benefica asupra organismului și a epidermei, dar nici în privința bailor în mare nu trebuie exagerat. Deshidratarea pielii provocata de sarea conținuta în apa de mare poate fi combatuta prin dușuri cu apa dulce, care trebuie efectuate imediat dupa ieșirea din mare. Cand nu ai posibilitatea sa te clatești cu apa dulce, folosește o crema de protecție tip „ecran total”.

O baie activa anticelulitica
Practicarea înotului te va ajuta sa-ți remodelezi silueta, sa îți îmbunatațești ritmul respirației și sa stimulezi circulația sangvina a organismului. Daca nu știi sa înoți, opteaza pentru… joaca în valuri. Mișcarea regulata a apei efectueaza asupra corpului tau un masaj natural, determinand, totodata, modificari ale metabolismului (accelerarea arderilor din organism și, implicit, eliminarea toxinelor). Nu exagera! 3-4 bai pe zi sunt suficiente.

Dupa plaja, îngrijiri speciale
Imediat cum ai venit de la plaja, clatește-te cu apa calduța, apoi aplica pe tot corpul un produs special „dupa plaja” sau o emulsie care are proprietați hidratante. Produsele speciale „dupa plaja” sunt extrem de eficiente, avand proprietați deosebite. Ele au rolul de a hidrata intens epiderma și de a o regenera.

Pentru ten, un plus de hidratare
Aplica o crema puternic hidratanta pe fața, iar în zona ochilor o crema antirid. Executa aceasta operațiune de doua sau chiar mai multe ori pe zi, în funcție de gradul de deshidratare a pielii. Daca ai posibilitatea, seara, dupa ce ai venit de la plaja, aplica pe corp și pe fața, crema, la o temperatura mai scazuta decat cea a corpului (ținuta în prealabil la frigider) pentru a înviora pielea și pentru a activa circulația sangvina.

Expunerea neraționala la soare duce la deshidratarea pielii și ridarea ei prematura, dar și la arderea ei (mai mult sau mai puțin profund), o cauza, deloc de neglijat, care poate duce la apariția cancerului de piele.

Nu sta la soare fara sa folosești produse antisolare. Gama de produse cosmetice existenta pe piața este extrem de larga și ai de unde alege. Nu neglija protecția epidermei nici pe timpul zilei, atunci cand mergi prin oraș, te plimbi în parc sau practici un sport, și nu uita ca razele UVA și UVB trec și prin sticla.