Slabește dupa metoda chinezeasca
Conform medicinei tradiționale chinezești, nu exista o dieta universala, care sa fie valabila pentru oricine și sa poata avea eficiența oricand. Armonia dintre yin și yang, precum și respectarea regulilor celor cinci elemente (apa, pamant, foc, metal și lemn), te vor ajuta sa slabești în mod natural.
În majoritatea cazurilor, dietele sunt alese la întamplare și provoaca dezechilibre metabolice, iar kilogramele eliminate vor fi rapid recuperate o data cu revenirea la un regim normal de alimentație.
Adepții medicinei tradiționale chinezești susțin ca orice dieta trebuie aleasa în funcție de tipul predominant (yin sau yang), care ne definește personalitatea, precum și de influențele pe care le exercita asupra organismului nostru anotimpurile și… cele cinci arome existente (dulce, amar, sarat, acru, piperat).
Yinși Yang
Medicina chinezeasca are la baza aceste doua noțiuni:
Yin înseamna tot ce este feminin (noaptea, întunericul, apa, frigul), iar yang tot ceea ce este masculin (ziua, lumina, focul, caldura).
Tot ceea ce exista pe lume are o parte yin și o alta yang, iar pentru ca organismul sa funcționeze în regim optim trebuie sa existe un echilibru permanent între cele doua parți.
Daca echilibrul este perturbat, energia vitala a organismului (pe care chinezii o numesc qi-ul) se poate bloca, provocand serioase dezechilibre sau chiar afecțiuni interne. În ceea ce privește dieta, aceasta trebuie stabilita în conformitate cu tipul de personalitate pe care îl ai.
Tipul Yin
Caracteristici:
Acestui tip îi aparțin, în general, persoanele introvertite, cumpatate și calme, care rar simt nevoia de a ridica tonul pentru a-și susține argumentele.
Tipul yin simte nevoia permanenta de caldura (este friguros), nu bea multe lichide, în schimb, elimina multe și le prefera pe cele calde, în locul celor reci. Sexul nu ocupa un loc important în viața unui yin, iar dorința de aventura este scazuta.
Iubește singuratatea, considerand compania propriei persoane, de cele mai multe ori, suficienta.
Dieta
Pentru a restabili echilibrul între yin și yang (atunci procesul de slabire se produce în mod natural), trebuie combinat consumul de alimente reci cu cele calde.
Tipul yin nu are pofta de mancare și are tendința de a consuma cu precadere vegetale în detrimentul carnii, dar aceasta este necesara organismului pentru a-l încalzi. Specialiștii recomanda reducerea consumului de cruditați și introducerea, în dieta zilnica, a alimentelor care conțin proteine și a cerealelor.
Trebuie evitate, în special, fructele tropicale!
Sunt indicate
toate tipurile de carne, preparate la gratar, precum și peștele oceanic, prospat sau afumat produse lactate
cereale: orez, ovaz, tapioca
fructe: caise, pepene galben, cireșe
condimente: patrunjel, usturoi, piper, cuișoare, chimen, muștar, oțet, cacao
bauturi: cele care conțin un oarecare procent de alcool.
Tipul Yang
Caracteristici:
Personalitate extrovertita; vesel și agil, îi place sa fie înconjurat de oameni. Se îmbujoreaza ușor, are extremitațile calde și transpira abundent. Consuma multe lichide, de preferința reci. Impuls sexual puternic; prefera situațiile extreme.
Dieta
Îi sunt recomandate alimentele care au o energie racoritoare, precum și consumul de alimente crude. Trebuie limitat consumul carnii (o data sau de doua ori pe saptamana), grasimilor, cafelei și alcoolului. Cafeaua poate fi înlocuita cu ceaiul negru sau verde!
Sunt indicate
carne de pasare, vaca, pește și specialitați marine
produse lactate: cele degresate (iaurt, sana etc.) și cașcaval
cereale: porumb, orez, grau, secara
legume: varza, conopida, vinete, ciuperci, sparanghel, morcovi, ridichi, ardei gras, laptuca, spanac, salata
fructe: mere, pere, pepene, capșuni, struguri, prune, avocado, curmale, smochine, portocale, banane, mango
condimente: tarhon
bauturi: bere și ceaiuri (verde, negru, precum și cele medicinale care ajuta la dezintoxicarea organismului)
Cele 5 elemente
Organismul nostru este sensibil la schimbarile de temperatura și de anotimp. Si, în obiceiurile noastre culinare tradiționale, întalnim alimente preferate pe timpul iernii, altele decat cele consumate vara. Este un mod natural de adaptare la cerințele organismului.
Chinezii susțin, însa, ca regimurile de slabire trebuie sa fie stabilite și în funcție de anotimp. În viziunea lor exista cinci anotimpuri (al cincilea fiind asociat cu sfarșitul verii), iar fiecare anotimp este corespunzator unui element bine determinat, fiind în același timp și un corespondent al celor cinci gusturi:
primavara lemnul acru
vara focul amar
sfarșitul verii pamantul dulce
toamna metalul picant
iarna apa sarat
Pe de alta parte, fiecarui organ din corp îi corespunde un element, avand rolul de a-l hrani corespunzator și de a restabili echilibrul vital. Fara restabilirea acestui echilibru, procesul de slabire nu este posibil, datorita blocajelor existente.
Secretul unei bune funcționari a organismului consta în consumul zilnic și echilibrat de alimente din toate cele cinci categorii, ținandu-se cont de tipul yin sau yang, precum și de anotimp.
De asemenea, daca exista o anumita suferința a organismului sunt recomandate alimentele corespondente organului afectat, care îi confera energia necesara restabilirii echilibrului energetic (de exemplu, daca ești afectata de celulita va trebui sa consumi, cu precadere, alimente asociate elementelor lemn și metal, pentru a ajuta organismul sa se purifice și sa elimine reziduurile și toxinele).
Lemn
Corespunde primaverii, revitalizarii, nașterii și procesului de creștere, precum și culorii verde. Organele asociate lemnului sunt ficatul și vezica biliara.
Alimentele specifice lemnului sunt toate alimentele acre și carnea de gaina sau curcan, oferind energie calda organismului.
Pentru yin sunt recomandate – carnea de pui, condimentele, oțetul, fructele acre, iar pentru yang roșiile, ardeii, lamaile, kiwi, iaurtul etc.
De asemenea, alimentele acre influențeaza pozitiv energia fizica. Pentru starile de agitație interna, stres sau furie este recomandat consumul de varza acra, branza de vaci, ceai de fructe, bere, grau încolțit, alimente care au proprietatea de a calma organismul și de a restabili echilibrul intern.
Foc
Este asociat verii, tinereții, dezvoltarii mentale, culorii roșu. Corespunde inimii și intestinului subțire.
Alimentele specifice focului sunt cele amare și cele roșii, precum sfecla roșie, cicoarea, vinul roșu, capșunele etc. Acțiunea energetica a alimentelor de foc contracareaza energia rece, regland echilibrul energetic.
Pentru yin sunt recomandate secara, laptele de oaie, migdalele, maghiranul, bauturile amare și carnea roșie, iar pentru yang, legumele roșii, cicoarea, anghinarea, strugurii și toate tipurile de bere. Substanțele amare existente în anumite alimente ajuta la slabit, deoarece provoaca eliminarea lichidelor, avand totodata și un efect de revigorare mentala.
Atenție!
Excesul de alimente amare nu este indicat, deoarece se poate ajunge la deshidratarea organismului și implicit la apariția prematura a ridurilor.
De exemplu, cafeaua sau ceaiul negru pot genera serioase dezechilibre, daca sunt consumate în cantitați prea mari.
Pamant
Corespunde sfarșitului verii, a începerii procesului de maturizare și culorii galben. Este asociat cu stomacul, pancreasul și splina.
Pamantului îi corespund alimentele dulci și galbene precum: cartofii, pepenele galben, castanele, dovleacul etc., conferind organismului energie neutra.
Pentru yin sunt recomandate orezul, cartoful, conopida, pepenele, stafidele, carnea de vaca, fructe uscate, mararul, iar pentru yang – vinetele, ciupercile, sparanghelul, dovlecelul, semințele, bananele, mango, merele, perele.
Din alimentele dulci organismul își extrage energia necesara funcțiilor vitale. Totodata, dulcele ajuta la relaxarea organismului și la revigorarea acestuia, prin eliminarea starilor de stres sau oboseala. Aceasta aroma nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic, dar este de preferat sa se înlocuiasca zaharul preparat industrial (prezent în toate produsele de cofetarie și patiserie) cu fructoza conținuta în alimentele dulci.
Metal
Este asociat cu toamna, maturitatea, echilibrul, luciditatea și nonculoarea alb. Îi corespund plamanii și intestinul gros.
Alimentele corespunzatoare metalului sunt cele picante și albe: ridichile, prazul, ceapa etc., oferind organismului energie fierbinte care contracareaza energia rece.
Pentru yin sunt indicate carnea alba, arpagicul, branza, usturoiul, chimenul, patrunjelul, iar pentru yang – orezul și ridichile albe și negre.
Alimentele picante sunt ideale pentru combaterea starii de epuizare fizica sau psihica, revigorarea circulației sanguine și stimularea intelectului. Însa consumul exagerat poate crea stari de nervozitate și agitație interioara.
Apa
Corespunde iernii, batraneții, înțelepciunii, stabilitații și nonculorii negru. Este asociat cu rinichii și vezica urinara.
Alimentele corespunzatoare sunt cele sarate, de culoare neagra, și cele provenite din apa, precum vinetele, algele, peștele etc., asigurand organismului necesarul de energie rece.
Pentru yin sunt indicate carnea de pește, iar pentru yang – algele, stridiile, caviarul, caracatița etc.
Alimentele din aceasta categorie sunt indicate în diete, deoarece ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Pentru a scapa de celulita este indicat sa se limiteze sau chiar sa se evite condimentarea mancarurilor cu prea multa sare, folosindu-se în schimb variantele naturale.