Oradenii care sunt curioși sa afle pe mânile cui încap imobilele orașului vor trebui sa renunțe. Deși primarul Petru Filip a promis transparența totala, Primaria blocheaza accesul la informație prin intermediul Internetului
Primul lucru pe care și l-a adus dupa alegeri Petru Filip în biroul de primar a fost laptop-ul personal.
Edilul șef a ordonat ca stația sa de lucru sa fie conectata în rețea, pentru a avea acces rapid și direct la orice informație. Lucru de altfel normal.
Anormal este faptul ca oradenii nu pot face același lucru. Site-ul Primariei, care ar trebui sa fie un model de transparența, blocheaza accesul la toate informațiile cu adevarat interesante pentru contribuabil.
De mântuiala
Site-ul Primariei Oradea este sublim, dar lipsește cu desavârșire. Cel puțin prin parțile esențiale. Pagina www.oradea.ro are de toate: istoria orașului, poze din Oradea, lista hotelurilor, publicitate on-line, lista firmelor rau-platnice și multe altele, numai informații relevante nu.
Deși a fost inaugurat în urma cu mai bine de doi ani, site-ul arata școlarește. Pe lânga paginile altor administrații publice din țara este chiar jenant. Informațiile postate sunt atât de vagi încât e clar pentru oricine ca au fost puse de forma.
În bataie de joc
Cel mai bun exemplu îl constituie secțiunea „Hotarâri de Consiliu”. Pentru a nu putea fi acuzata ca încalca Legea administrației publice locale, care prevede ca aceste decizii trebuie aduse la „cunoștința publica”, Primaria Oradea posteaza pe Internet hotarârile adoptate de Consiliul Local. Dar în bataie de joc!
Astfel, oradeanul care acceseaza Hotarârea nr. 2 din 2004 privind raportul de activitate al arhitectului șef Andrei Luncan va afla urmatoarele: „Se aproba raportul de activitate pentru perioada anului 2003 și obiectivele pe termen scurt a Instituției Arhitectului Șef din cadrul Primariei Municipiului Oradea, conform anexei care face parte din prezenta hotarâre”. Atât! Anexa cu raportul și obiectivele lui Luncan lipsesc cu desavârșire.
Oradeanul dornic de afla informații întâlnește astfel de exemple cu duiumul. De pilda, exista o hotarâre care prevede scumpirea tarifelor pentru salubritate, dar acestea nu sunt menționate.
O alta decizie a aleșilor locali, privind modul de acordare al „pachetului de servicii sociale” pentru pensionari, este publicata fara anexa în care este prevazut cine, cum și în ce condiții poate beneficia de aceste facilitați. E ca și cum hotarârile nici macar nu ar fi fost puse pe Internet!
Ridicari din umeri
Silviu Lucuța, șeful informaticienilor din Primarie, se scuza ca la realizarea site-ului lucreaza cu „materialul clientului”.
„Absolut toate informațiile pe care le-am primit de la compartimentele din Primarie le-am postat pe site. Daca nu exista anexe la hotarâri înseamna ca nu le-am primit”, spune Lucuța.
Nici nu avea cum, pentru ca au ramas blocate într-un calculator din Primarie. Florian Dacin , secretarul Consiliului Local, însarcinat prin natura funcției cu mediatizarea hotarârilor, spune „nevinovat” ca nici nu s-a gândit ca anexele ar fi importante.
„Nu am considerat ca exista un interes deosebit pentru ele, așa ca nu le-am trimis. Dar daca sunt relevante, de acum înainte o sa le trimitem, pentru ca le avem pe calculator”, zice Dacin.
Blocaj total
BIHOREANUL i-a solicitat, înca din aprilie, primarului Petru Filip sa posteze pe site situația cladirilor care trebuie retrocedate în baza Legii 10 din 2001 pentru ca oradeanul sa știe ce imobile vor ieși din zestrea orașului. Masura nu ar fi fost o noutate, ea fiind aplicata de primarul Basescu în București pentru evitarea actelor de corupție.
„Am sa dau ordin sa se aplice ca la București”, a promis atunci primarul Filip. Doar ca ordinul nu s-a executat!
Conform rapoartelor Serviciului Informatica lista a fost încarcata pe site înca din primavara, însa aceasta nu poate fi consultata nici astazi, pagina fiind blocata non-stop.
„Nu știu, nu am intrat niciodata pe site-ul Primariei, dar am sa verific”, declara primarul Filip.
Deși informaticienii Primariei au promis, la sfârșitul saptamânii trecute, ca lista va fi disponibila într-o ora, aceasta nu putea fi consultata nici în week-end.
În Primaria Oradea distanța dintre declarații și fapte e ca de la cer la pamânt. Doar promisiunea conteaza!
Alții pot!
Daca site-ul Primariei Oradea este facut de mântuiala, site-ul Consiliului Județean Bihor este de nota 10. www.cjbihor.ro a fost apreciat, în luna septembrie, de catre Asociația Naționala a Informaticienilor din Administrația Publica, drept „numarul 1” în topul site-urilor consiliilor județene.
Eugen Antal , șeful Serviciului Informatica, spune ca investiția a costat mai puțin decât se aștepta.
„Site-ul este întreținut de o firma privata pentru doar jumatate din salariul lunar al unui funcționar”, spune Antal.
Daca în urma cu un an site-ul Consiliului Județean Bihor era pe locul 6.000 la nivel național, dupa numarul de vizitatori, astazi este printre primele 100.
„Practic ne batem cu site-urile sexy și cele de legislație, care sunt foarte accesate”.
Secretul succesului e simplu: peste 60% din funcționarii Consiliului Județean au fost instruiți sa introduca singuri pe site, fara ajutorul unui informatician, noutațile care trebuie sa ajunga la cunoștința publicului și au sarcina de serviciu sa o faca. Iar instruirea continua!
Dan Simai
[Bihoreanul]