Sistemul imunitar poate fi utilizat în tratatea formelor grave de cancer de piele prin manipularea genetica a unor celule, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani de la Universitatea din California, informeaza sky.com.
Studiul a fost prezentat la o conferința asupra cancerului care a avut loc la Praga.
Speranța medie de viața a pacienților dupa diagnosticarea cu cancer de piele este de noua luni.
Tumorile canceroase pot fi diminuate prin chirurgie și chimioterapie, dar eventualele recidive nu pot fi prevenite.
Cantitatea de celule T prezente în sistemul imunitar, care recunosc și ataca corpurile straine precum celulele tumorale, este controlata de un alt tip de celule numite Tregs. Celulele Tregs acționeaza de obicei ca o frâna, pentru a împiedica suprasolicitarea sistemului imunitar, care ar putea ataca întregul organism.
Cercetatorii au decoperit ca activitatea celulelor Tregs poate fi suprimata prin blocarea activitații unei proteine de la suprafața celulelor. Acest lucru înseamna ca alte parți ale sistemului imunitar sunt libere sa atace celulele tumorale.
La studiu au participat 25 de pacienți carora li s-a administrat injecții cu anticorpi prin care s-a blocat activitatea acestei proteine. Dupa un an și jumatate de la tratament, 24 de voluntari erau înca în viața. Dintre aceștia, trei se vindecasera de cancer.
Totuși, exista anumite riscuri dupa înlaturarea mecanismului de control al sistemului imunitar. Acest tratament ar putea provoca apariția unor boli autoimune, precum hepatita, colita sau dermatita.
Specialiștii prezenți la conferința au fost de parere ca studiul este „foarte important”, dar ca sunt necesare teste mai amanunțite pentru a putea aplica acest tip de terapie.