Întâlnirea de marti dintre sindicate si reprezentantii Guvernului nu a adus nicio solutie concreta la solicitarile sindicalistilor, cele doua parti urmând sa reia discutiile saptamâna viitoare, premierul mandatându-i pe ministrul Muncii si pe cel al Finantelor sa discute cu acestia nivelul salariului minim.
Bogdan Hossu, presedintele CNS „Cartel Alfa” a declarat, marti, dupa întâlnirea cu premierul Calin Popescu Tariceanu, ca sindicalistii nu au obtinut nimic concret si ca nu sunt multumiti de atitudinea Guvernului. Totodata, Hossu a adaugat ca ministrul Muncii si premierul Tariceanu le-au propus sindicalistilor un salariu minim de 420 de lei. El a precizat ca discutiile s-au purtat în absenta ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.
Hossu a spus ca sindicalistii se vor întâlni din nou cu reprezentantii Guvernului, saptamâna viitoare, dupa ce premierul va reveni în tara.
Potrivit lui Hossu, premierul s-a aratat surprins de faptul ca salariul fix, de încadrare reprezinta între 25 si 40 la suta din venitul salarial, ceea ce, în opinia liderului sindical este anormal, pentru ca „lasa loc coruptiei”. „Dorinta noastra este de reducere a partii variabile, care este de 60 sau 80 de procente din salariu, la 20 la suta”, a spus Hossu. Liderul Cartel Alfa a dat un exemplu în domeniul finantelor, unde un spor poate fi de trei ori cât un salariu de încadrare.
În ceea ce priveste pretul la utilitati, partea guvernamentala a promis ca saptamâna viitoare vor fi stabilite compensatiile pentru cetateni, dar si o politica de fixare a preturilor la utilitati atât pentru populatie, cât si pentru marile companii, carora sa le permita o competitie corecta pe piata.
Premierul Tariceanu a promis ca va urgenta modificarea legislatiei în ceea ce priveste contracatele colective de munca si conflictele de munca.
Hossu a mai spus ca în sedinta de Guvern de miercuri se va prelungi Ordonanta 8, cu privire la disponibilizarea colectiva, pâna la 31 ianuarie 2007, iar pâna la 15 decembrie acest an va aparea o noua lege în acest sens.
Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical, a spus ca anul acesta este al treilea an consecutiv în care România are doua salarii minime, unul negociat cu Guvernul si unul negociat cu patronatele, diferenta care a aparut ca o critica si în raportul de tara.
„Am negociat cu patronatele un salariu mai mare de 390 de lei – atât cât a oferit Guvernul, pentru ca acestora le este teama sa nu îsi piarda angajatii daca le ofera un salariu mai mic”, a declarat Dumitru Costin.
Presedintele BNS a mai spus ca spera ca vor fi gasite solutii la masa negocierilor, pentru ca altfel Guvernul va fi sanctionat daca nu trateaza aceste probleme cu maxima seriozitate.
„Exista interese în anumite zone sa se vada mase mari de sindicalisti pe strada, dar sper sa nu ajungem la acest pas”, a mai spus Costin.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a mandatat, marti, pe ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu, si pe cel al Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, sa discute cu reprezentantii sindicatelor nivelul salariului minim pe economie pentru anul 2007.
Premierul a luat aceasta decizie dupa întrevederea cu reprezentantii CSDR, BNS, CNS „Cartel ALFA”, CNSLR – Fratia si Meridian.
În timpul întrevederii au fost analizate problemele legate de corelarea prevederilor privind salarizarea functionarilor publici cu cele referitoare la salarizarea personalului contractual din sectorul bugetar, în vederea definitivarii acestor proiecte.
Premierul a aratat ca este de acord ca principiile avute în vedere la salarizarea personalului bugetar sa fie discutate cu reprezentantii sindicatelor, se arata într-un comunicat al biroului de presa al Guvernului.
Reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor au mai discutat despre preturile la utilitati, înfiintarea tribunalelor muncii si situatia din economie.
La întâlnire au participat liderii CSDR, BNS, CNS Cartel Alfa si CNSLR – Fratia, iar din partea Guvernului, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu, secretarul de stat Vasile Nistor, sef al Departamentului pentru Dialog Social si secretarul de stat în Cancelaria Primului-Ministru, Valentina Contescu.
Negocierile purtate, la începutul lunii octombrie, între sindicate, patronate si partea guvernamentala, au esuat, Executivul propunând atunci un salariu de maximum 390 de lei, oferta neacceptata de sindicalisti, care amenintau cu reluarea protestelor în perioada urmatoare
Ministrul Vladescu arata, în timpul discutiilor de atunci, ca salariul minim pe care îl poate oferi Guvernul în acest moment nu poate depasi 390 de lei de la 1 ianuarie 2007 si de 450 de lei de la 1 ianuarie 2008.
În luna septembrie, timp de doua saptamâni, în zilele de miercuri si joi, sindicalisti ai CNS Cartel Alfa din Bucuresti, Prahova, Ialomita, Dâmbovita si Teleorman au protestat în fata sediului Palatului Parlamentului, cerând un salariu minim de 450 lei, o lege a salarizarii unica pentru toti bugetarii, preturi mai mici la utilitati si pensii mai mari.
Sindicalistii au suspendat actiunile în saptamâna Francofoniei, dupa ce reprezentantii Guvernului au decis rediscutarea problemelor legate de Legea unica de salarizare si modificarile Codului Muncii.
Sindicalistii Cartel Alfa amenintau ca vor relua seria pichetarilor, fiind chiar hotarâti sa recurga si la alte forme de protest, în cazul în care aceasta disponibilitate a Guvernului nu se va concretiza în decizii care sa se regaseasca în bugetul de venituri si cheltuieli pe 2007, ci va ramâne doar la stadiul de intentie.
În urma cu patru luni, sindicatele au propus un salariu minim de 450 de lei începând cu 1 martie 2007 si 550 de lei din 1 ianuarie 2008. În ceea ce priveste nivelul salariului minim, Guvernul a facut o propunere cu care sindicalistii spun ca nu pot fi de acord, si anume 390 de lei, cu conditia ca sindicatele si patronatele sa nu mai negocieze alte salarii la nivel de ramura.
De asemenea, sindicalistii cer o lege a salarizarii unica pentru toti bugetarii, afirmând ca nu este normal ca la aceeasi munca si cu aceeasi pregatire sa fie diferente atât de mari între salarii si atâtea privilegii în sistemul bugetar.
O a treia revendicare se refera la preturi mai mici la energie si gaz. Politica de preturi la nivelul materiilor prime trebuie revazuta. „Aceasta este si problema consumatorului, care plateste în fiecare luna mai mult, dar si problema operatorului, care este în concurenta cu piata europeana”, preciza atunci Hossu.
La sfârsitul lunii mai, peste 15.000 de sindicalisti au protestat, în Capitala, cerând salarii si pensii mai mari, stoparea cresterii preturilor la utilitati, precum si un dialog social tripartid functional.