Simona Mihăescu – Spectacolul parvenirii în ”State de România”

17 08. 2009, 00:00

– Ai mai jucat vreodată cu Gheorghe Visu?
Da, am jucat cu Gheorghe Visu la Teatrul Mic, unde sîntem colegi. Am jucat împreună în “Cum vă place” de Shake­speare, spectacol în care am debutat, şi în “Bine, mamă, da’ ăştia povestesc în actu’ doi ce se-ntîmplă în actu’ întîi” de Vişniec, ambele în regia Nonei Ciobanu.

– Cum o vezi pe secretara şcolii căreia îi dai viaţă?
Nu seamănă deloc cu mine, tocmai de aceea rolul este o provocare. E o femeie care încearcă să parvină şi nu scapă nici un prilej să se facă plăcută celor care o interesează, pentru a obţine ce-şi doreşte: un bărbat important drept amant, o poziţie mai bună în societatea aleasă din sat, prietene cu influenţă. Eu o văd cochetă, feminină, uneori amuzantă. Mai am multe de descoperit despre ea şi, împreună cu mine, şi telespec­tatorii. Dar, oricît de ticălos ar fi personajul pe care îl interpretez, trebuie totuşi să-l apăr şi să-i justific acţiunile. Nimeni nu este cu desă­vîrşire rău sau bun.

– Cînd erai tu elevă, ce personaje îţi plăceau cel mai mult la şcoală?
Fiecare elev are o anumită admiraţie faţă de un profesor sau altul. Cînd eram elevă, îmi exprimam această admiraţie încercînd să fiu foarte bună la materia pe care o preda. Admiram profesorii relaxaţi şi cu simţul umorului. Nu-mi plăcea să învăţ de frica unei note proaste.

– Copilului tău îi povesteşti ce faci pe platouri?
El a fost cu mine pe platouri, a filmat şi uneori mă întreabă unde filmez, în ce locaţie şi cu cine. A fost şi la teatru cu mine şi cu tatăl lui. Nu-i sînt încă foarte limpezi lucrurile, dar e un copil spontan şi are simţ artistic. Mă roagă adesea să-l iau cu mine şi, dacă îl refuz, îmi spune că mai bine stau acasă. Singurul argument cu care reuşesc să-l conving este că de acolo vin cu bani pentru jucării.

– Unde v-aţi petrecut vacanţa?
Am fost la mare în Antalya. A fost o vacanţă frumoasă, dar cam scurtă din cauza noilor proiecte.

– Înainte de un proiect dificil, trebuie să faci ceva special să intri în rol?
Citesc de obicei textul de multe ori, încerc să înţeleg şi mă gîndesc la ceea ce vreau să fac cu personajul meu. Cînd este nevoie, citesc sau văd filme care m-ar putea ajuta sau, dacă se poate, mă duc în mediul din care provine respectivul personaj. Las însă loc şi pentru discuţiile şi munca împreună cu regizorul proiectului. Cred mult în rolul regizorului. Fără acesta, nu poţi să faci cu adevărat un rol foarte bun.

Vladimir Găitan
Un medic alcoolic în ”State de România”

Actorul poate fi urmărit din această toamnă la PRO TV, în noul serial de comedie ”State de România”. Lucrurile iau o turnură dramatică pentru personajul său, prof. dr. Mihai Toma, care în urma unui malpraxis pierde dreptul de a opera. Viaţa îl pune la încercare şi, din mare chirurg, ajunge să profeseze medicina în satul Cloncatele, la un nivel cît se poate de rudimentar. Din fericire pentru el, este salvat de Thierry (interpretat de Cabral), care îl recuperează dintr-o cîrciumă şi astfel îşi găseşte alinarea tocmai cu ajutorul familiei lui State. Actorul a trecut prin momente emo­ţionante datorită felului în care i-a dat viaţă medicului Toma.

“Am avut parte de experienţe foarte plăcute de cînd interpretez acest per­sonaj, nu de puţine ori am primit buchete de flori de la rromii din Piaţa de flori şi au fost chiar şi medici care mi-au mulţumit pentru perso­najul pe care l-am făcut. Mi-au spus că le fac un mare serviciu cu acest personaj. Astea sînt semnale foarte emoţio­nante, care te fac să înţelegi că meseria de actor are impor­tanţa ei aparte”, a spus dom­nul Găitan. Proiectele la care au lucrat împre­ună i-au apropiat foarte mult pe actorii Vladimir Găitan şi Gheorghe Visu, cel care îl inter­pretează pe carisma­ticul State. Aşa cum mărturi­seşte dom­nul Găitan, “îmi place să cred că sîntem deja prieteni. Suferinţa lui din această vară, cînd a trecut prin acea interven­ţie chirurgicală, a fost pentru mine suferinţa unui prieten apro­piat. Mă bucur mult că a trecut cu bine peste toate”.