SIF Banat – Crișana s-a detașat de pluton la profit

24 04. 2002, 18:15
SIF Banat - Crișana și-a justificat și în aprilie statutul de cea mai bine cotata Societate de Investiții Financiare de la Bursa. Profitul raportat de SIF dupa primul trimestru a fost de 38,18 miliarde lei, mai mare cu 94% fața de al urmaritoarei SIF Moldova.

SIF Banat – Crișana și-a justificat și în aprilie statutul de cea mai bine cotata Societate de Investiții Financiare de la Bursa. Profitul raportat de SIF dupa primul trimestru a fost de 38,18 miliarde lei, mai mare cu 94% fața de al urmaritoarei SIF Moldova.

Dupa primele trei luni ale anului, cel mai prost sta SIF Muntenia, care a înregistrat o pierdere de 11,16 miliarde lei, în creștere fața de nivelul de la sfarșitul lui februarie – 398 milioane lei.

SIF Muntenia a avut rezultate intermediare mai slabe decat celelalte SIF în fiecare an pentru ca își înregistreaza diferențele favorabile de curs valutar la sfarșitul exercițiului contabil. Cu toate acestea, niciodata nu a raportat pierderi.

Rezultate slabe a raportat și SIF Transilvania, cu un profit net dupa primele trei luni de 1,8 miliarde lei. Bursa de Valori a reacționat imediat la anunțarea rezultatelor financiare, însa uniform: toate acțiunile SIF au scazut, indiferent de performanțele înregistrare.

Astfel, SIF Banat – Crișana a scazut în cursul zilei cu 3% pana 1950 de lei, SIF Moldova cu 8,75% pana la 1.370 de lei iar SIF Muntenia cu 8% pana la 1.480 de lei.

„Era de așteptat sa intervina o corecție negativa pe SIF dupa creșterile din ultima vreme. Cu toate acestea, nivelurile de rezistența sunt mult superioare celor de acum.

Cred ca prețul acțiunilor SIF se va stabiliza în jurul valorii de 2.000 de lei pentru Banat – Crișana și Transilvania și 1.500 pentru celelalte pana la ridicarea efectiva a pragului de 0,1%”, spune Rareș Nilaș, președintele Transilvania Capital Invest.

Spre finalul ședinței de ieri, toate cele cinci SIF și-au revenit spre nivelurile din ședința anterioara. În luna martie 2002 valoarea unitara a activului net al Societaților de Investiții Financiare a scazut fața de luna anterioara în medie cu 0,1%, pe primul trimestru din acest an rezultand o scadere cu 0,8% fața de 31 decembrie 2001.

În ciuda creșterilor spectaculoase din ultimile saptamani, acțiunile SIF se vand în continuare cu disconturi mari, în medie de 77,5%, la un nivel apropiat de cel din luna trecuta, discontul variind între 74% și 81%, fața de prețurile de închidere din ultima zi de tranzacționare din luna anterioara.

Capitalizarea totala a fost de 3 213 miliarde lei, fața de activul net total de 14 269 miliarde lei.

Laurențiu IspirZIARUL FINAICAR