Și șoarecii cânta melodii de dragoste

02 11. 2005, 14:20
Un studiu realizat recent de cercetatori din Marea Britanie arata ca, atunci când se afla în apropierea femelelor, șoarecii masculi emit sunete care reprezinta adevarate balade de dragoste, relateaza ediția electronica a cotidianului Telegraph. Cercetatorii știau de mult

Un studiu realizat recent de cercetatori din Marea Britanie arata ca, atunci când se afla în apropierea femelelor, șoarecii masculi emit sunete care reprezinta adevarate balade de dragoste, relateaza ediția electronica a cotidianului Telegraph.

Cercetatorii știau de mult timp ca șoarecii emit o serie de sunete în prezența femelelor din aceeași specie. Recent, cu ajutorul analizelor pe computer, oamenii de știința au stabilit ca aceste sunete sunt de fapt cântece de dragoste care fac parte din ritualul de împerechere.

Melodiile pe care șoarecii „le cânta” în timpul ritualului de curtare au o frecvența ridicata, care nu poate fi perceputa de urechea umana. Astfel de „cântece” sunt întâlnite frecvent în cadrul ritualurilor de împerechere la pasari, insecte și broaște, în timp ce, în cazul mamiferelor, se credea ca acest ritual este limitat la oameni, balene și lilieci.

Faptul ca șoarecii au talent muzical ar putea reprezenta un pas important în înțelegerea comportamentului rozatoarelor dupa ce, în urma cu câțiva ani, s-a descoperit ca liliecii emit sunete similare râsului.

Echipa de cercetatori poate acum compara secvențele de cod ADN de la oameni și șoareci pentru a identifica eventualele gene comune care au legatura cu cântatul.

Potrivit lui Timothy Holy, cercetator la Facultatea de Medicina din cadrul Universitații Washington din St Louis, pentru a putea fi considerate melodii, sunetele emise de șoareci „trebuie sa fie diverse, sa includa categorii de sunete distincte, sa nu se repete și sa aiba un tempo”.

Pentru a putea auzi melodiile „fredonate” de șoareci, cercetatorii au rulat sunetele la o viteza de 16 ori mai mica decât cea la care le-au înregistrat.

Mediafax