Ron Sommer și-a dat demisia din funcția de director executiv al operatorului german de telecomunicații Deutsche Telekom. Aflat de șapte ani în fruntea grupului numarul unu de telecomunicații din Germania, Sommer a devenit un personaj foarte controversat în ultimele saptamâni fiind deseori acuzat de incapacitatea de a redresa situația financiara a companiei.
El și-a anunțat demisia în cadrul unei conferințe de presa care a avut loc exact în timp ce Comitetul de supraveghere a Deutsche Telekom se afla într-o întrunire speciala.
Sommer și-a explicat astfel decizia sa de a pleca din fruntea Deutsche Telekom: „Am pierdut încrederea comitetului de supraveghere iar acesta este singurul pas pe care îl mai pot face pentru ca firma sa nu mai fie afectata”.
La scurt timp dupa ce Ron Sommer și-a anunțat demisia, în funcția de director executiv interimar a fost numit pe Helmut Sihler, în vârsta de 72 de ani.
Analiștii se așteptau ca Sommer sa se retraga de la conducere dupa ce comitetul de supraveghere, format din 20 de reprezentanți ai acționarilor, guvernului și sindicatului, a convocat o reuniune de urgența pentru a discuta daca el este omul potrivit pentru a aduce compania înapoi la profitabilitate.
Însa alegerea succesorului sau i-a luat prin suprindere pe mulți. Gerd Tenzer, membru al echipei manageriale și candidatul preferat de guvern, era creditat cu cele mai multe șanse sa preia conducerea companiei dupa demisia lui Sommer.
Tenzer a devenit director executiv adjunct. Ambele posturi vor fi ocupate de noii directori interimari timp de șase luni.
Dupa demisia lui Sommer, comitetul de supraveghere a DT s-a angajat ca va lansa o strategie radicala de diminuare a costurilor grupului.
Ce zic analiștii?
„O soluție interimara este cel mai prost scenariu posibil”, a declarat Guy Peddy, analist în cadrul Deutsche Bank din Londra. „Esențiala este adoptarea unei strategii coerente care sa fie aplicata în urmatorul an și ma tem ca Sihler nu are un mandat suficient de lung pentru a face acest lucru”, a adaugat el.
Peddy a mai apreciat ca firma va intra, probabil, într-o perioada de incertitudini, care nu poate avea decât o influența negativa asupra ei.
Ce zice Sihler?
Cu ocazia unei conferințe de presa organizate la Bonn, Sihler a abordat o problema extrem de importanta în opinia investitorilor, și anume extinderea activitații DT pe piața americana de telefonie mobila, prin intermediul subsidiarei VoiceStream.
El a menționat ca VoiceStream, care are o cota de piața de circa 7%, câștiga noi clienți. Însa, în contextul speculațiilor potrivit carora grupul american poarta deja discuții de fuziune cu unul dintre omologii sai din SUA, Sihler a adaugat: „Acest lucru nu exclude gasirea unei soluții care sa restabileasca mai rapid profitabilitatea VoiceStream”.
Dupa ce Sommer și-a anunțat demisia, prețul acțiunilor DT la bursa a crescut cu 5,83% stabilindu-se la 10,9 euro. Din 2000, când a atins recordul maxim de 105 euro, prețul unei acțiuni DT a coborât pâna la un minim de 8,14 euro în luna iunie a acestui an.
Diminuarea drastica a valorii bursiere a companiei s-a produs în urma unei campanii de achiziții pe care firma germana a dus-o timp de aproape doi ani și care a avut drept consecința acumularea unor datorii de 67 mld. euro.
Capitalul Deutsche Telekom este deținut în proporție de 43% de statul german.
Iuliana Butuc-Cerchez