Si ei au încercat sa cucereasca Olimpul

11 08. 2004, 20:11
În Cetatea filmului, au existat de-a lungul timpului si actori care au demonstrat lumii întregi ca sînt capabili de mult mai mult decît sa poarte torta olimpica cîtiva metri, ajungînd chiar la performante remarcabile. Johnny Weissmuller Cel mai celebru Tarzan s-a nascut în Romania, la


În Cetatea filmului, au existat de-a lungul timpului si actori care au demonstrat lumii întregi ca sînt capabili de mult mai mult decît sa poarte torta olimpica cîtiva metri, ajungînd chiar la performante remarcabile.

Johnny Weissmuller

Cel mai celebru Tarzan s-a nascut în Romania, la Timisoara, însa el pretindea ca orasul lui natal este Windber, Pennsylvania, pentru a i se permite sa evolueze în echipa olimpica a Statelor Unite. Fiind un copil bolnavicios, a început sa practice înotul la sfatul medicului.

A ajuns un sportiv campion de 1,91 m si 80 kg, cîstigînd cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice din 1924 si 1928, 67 de titluri internationale si 52 nationale, stabilind recorduri pe toate distantele, la înot freestyle. Între 1921 si 1929 a cîstigat toate competitiile de înot în care s-a înscris.

Bud Spencer

Carlo Pedersoli si-a schimbat numele în Bud Spencer în 1967: Bud – pentru ca era marca lui favorita de bere americana, Spencer – pentru ca era un fan înflacarat al actorului Spencer Tracy.

Pe cînd se numea înca Pedersoli, a participat, cu echipa de înot a Italiei, la Jocurile Olimpice din 1952, 1956 si 1960, cel mai important premiu fiind medalia de argint pe care a cîstigat-o la Olimpiada de la Helsinki.

Geena Davis

În 2000, cînd actrita s-a înscris la preselectia pentru Olimpiada, tirul cu arcul a devenit un sport popular în SUA. Geena avea atunci 44 de ani si marturiseste ca s-a hotarît sa practice acest sport din admiratie pentru Justin Huish, primul arcas american care a cîstigat doua medalii de aur la o Olimpiada (cea din 1996). Astfel, Geena a început lectiile si, timp de trei ani, a exersat în curtea din spatele casei.

Mai mult, înainte de concursul pentru intrarea în echipa olimpica, actrita insista sa traga cu arcul chiar si pe platouri, între doua duble, obligîndu-i pe cei din echipa de filmare sa se ascunda dupa diverse piese de decor imediat ce regizorul striga: „Stop!”. Desi nu a reusit sa ajunga la Olimpiada, Geena a ocupat, în acel an, locul zece în clasamentul celor mai buni arcasi din America.

Dolph Lundgren

Fost capitan al echipei Suediei la full-contact karate si cîstigator al Campionatului European de karate full-contact la categoria grea, în 1980 si 1981, Dolph îsi cîstiga de mult pîinea ca actor cînd i s-a oferit sansa de a fi liderul echipei de pentatlon a SUA la Olimpiada din 1996.

Întîmplator sau nu, cu doi ani înainte, Dolph interpretase în filmul de actiune „Pentathlon” un sportiv german care, dupa ce cîstiga medalia de aur la Olimpiada, fugea în SUA, fiind urmarit peste tot de antrenorul sau sadic, care voia cu orice pret sa-l aduca înapoi în Germania de est.

Esther Williams

Cea supranumita „Sirena Americii” s-a hotarît sa devina o înotatoare renumita dupa ce a urmarit Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1932. În cîtiva ani, era campioana nationala si stabilea recorduri la probele de 100 si 200 de metri. Dezamagita profund cînd, din cauza celui de-al doilea razboi mondial, Olimpiada din Finlanda a trebuit sa fie anulata, Esther s-a îndreptat spre Los Angeles, unde a fost descoperita de un cautator de talente al studiourilor Metro Goldwyn Mayer, în timp ce lucra într-un magazin.

Filmele ei contineau, de regula, secvente elaborate de dans care implicau înotul si scufundarile – MGM creînd special pentru ea un subgen numit „muzical acvatic”. Esther a fost mama vitrega a lui Lorenzo Lamas, tatal acestuia fiind cel de-al treilea sot al ei. Pe cel de-al patrulea, Edward Bell, l-a cunoscut la Jocurile Olimpice din 1984, de la Los Angeles. În America, exista si la ora actuala o marca de piscine care se numeste Esther Williams.

ProTV Magazin