Și bune și rele… de la soare

Apropo.ro / 08.07.2002, 13:23
Și bune și rele... de la soare
Începînd cu faptul ca da corpului posibilitatea de a-și produce vitamina D, soarele ne aduce și multe alte beneficii: dinamizeaza circulația sîngelui, crește conținutul în oxigen al acestuia și ne stimuleaza tonusul. Totuși, radiațiile ultraviolete


Începînd cu faptul ca da corpului posibilitatea de a-și produce vitamina D, soarele ne aduce și multe alte beneficii: dinamizeaza circulația sîngelui, crește conținutul în oxigen al acestuia și ne stimuleaza tonusul.

Totuși, radiațiile ultraviolete ale spectrului solar și în special cele din banda beta, cu lungime de unda mijlocie (280-320 nm), constituie cel mai important dintre stimulii carcinogeni în apariția cancerului de piele.

Cînd soarele îmbolnavește

Cea mai predispusa la un posibil cancer de piele este populația alba, în special tipul blond de pigmentație a pielii. La noi, sînt afectați de acest tip de manifestari îndeosebi agricultorii din zona de cîmpie, pescarii lipoveni din Delta Dunarii și de pe țarmul marii, aceștia avînd o durata mare de expunere la radiațiile solare.

Este de la sine înțeles ca localizarea este preferențiala pe parțile expuse ale tegumentului, dar la nivelul orificiilor (gura, nas, pleoape, anus, vulva etc.) la limita dintre piele și mucoasa.

Radiațiile UV cu lungime de unda mijlocie acționeaza direct asupra unor celule de la nivelul epidermei. Prin expuneri repetate, de-a lungul unor ani de zile, sau prin expuneri mai scurte dar foarte intense se produc modificari la nivelul acestor celule.

Astfel, în timp, radiațiile reușesc sa transforme aceste celule, inițial normale, în celule straine, neoplazice. Cancerul buzei inferioare se datoreaza și el în principal radiațiilor UV, fumatul sau alți factori cancerigeni avînd și ei un rol secundar. Buza inferioara este mai expusa radiațiilor solare decît cea superioara, avînd statut de zona de minima rezistența fața de agresiunea acestor radiații.

O alta boala ale carei manifestari sînt legate de prezența luminii este porfiria cutanata. Ea explodeaza sub acțiunea soarelui, mai ales în sezonul cald, prin apariția de bule de dimensiuni variabile, iar pielea capata o fragilitate deosebita.

De aceea, este recomandat ca aceia care sufera de aceasta boala sa își protejeze tegumentele fața de acțiunea luminii solare. Astfel, în acest anotimp, sînt necesare palariile cu boruri lungi, manușile dintr-un material subțire și racoros, pantalonii lungi și aplicarea pe parțile expuse a unor pomezi protectoare.

Rolul radiației solare apare indiscutabil și în lupusul eritematos, erupția (favorizata de expunerea la soare) fiind localizata în special pe fața, în forma de fluture, și prezentîndu-se ca o roșeața – acoperita de scuame fine – ce cuprinde nasul și obrajii, dar care se poate extinde și la frunte, barbie, decolteu sau urechi.

Raze care vindeca

Este cunoscuta influența favorabila a sezonului cald și uscat, în special a curelor heliomarine, asupra erupției psoriazice. Majoritatea bolnavilor de psoriazis au avut ameliorari în timpul primaverii și verii, și, din pacate, o intensificare a erupției în perioadele mai puțin însorite.

Și daca tot sînteți la mare, pentru a preveni orice risc al unei posibile arsuri, exista unguente, creme și paste protectoare, izolante, care fac sigura o ieșire la ștrand sau o vacanța la mare. Dar acestea trebuie sa fie bine alese, sa nu va irite pielea (le puteți încerca pe o porțiune mica de piele), sa se întinda ușor și, la nevoie, sa nu se înlature cu dificultate.

Daca totuși ați cunoscut din plin razele fierbinți ale soarelui, ca prim ajutor apelați la un cearșaf umezit cu iaurt gras sau cu apa și oțet. În plus, este recomandata și aspirina, care va reduce efectul unei posibile insolații cît și o pauza de baie de soare de cel puțin doua zile.

Sursa: ProTV Magazin