Confruntate cu pierderi finaciare tot mai importante, marile grupari europene nu se mai înghesuie sa supraliciteze în goana dupa transferuri.
S-au dus vremurile cînd cluburile jonglau cu oferte care de care mai exorbitante ca sa-si aduca în curte vedete de 24 de carate. Aproape nimeni în Europa nu-si mai permite sa investeasca acum 40-50 milioane de milioane într-un singur jucator. Indiferent ca s-ar numi Zidane, Figo sau Crespo. Sacul cu bani a ajuns la fund si criza financiara a devenit o cruda realitate în fotbalul continental. Echipele nu se mai gîndesc ce si cît sa cumpere, ci mai întîi îsi fac calcule pe cine sa vînda ca sa acopere pierderile din timpul sezonului.
Decît sa arunce bani pe fotbalisti straini, platiti cu salarii regesti, chiar si marile cluburi, de exemplu Real Madrid, încearca sa dea credit tot mai mare pepinierelor proprii, domolind astfel invazia de „mercenari”, scapata de sub control în ultimii ani. Asta pentru a nu ajunge în pragul colapsului, silite sa-si vînda cei mai buni jucatori ca sa traiasca. Cazurile aparute în aceasta vara în Franta, Belgia, Austria si Elvetia, unde cluburile ramase fara nici un fel de suport financiar au fost retrogradate una sau chiar doua divizii, dovedesc ca situatia nu e deloc roza, iar fotbalul trebuie sa treaca rapid la masuri de redresare.
ITALIA
De unde vin problemele
Costurile întretinerii echipelor nu mai pot fi acoperite din banii primiti din drepturile de televizare, cifrate în total sezonul trecut la 320 de milioane de euro, sponsorizari, publicitate si abonamente. Majoritatea gruparilor au încheiat campionatul cu un bilant financiar negativ, unele fiind amenintate cu falimentul.
„S-a ajuns la cifre aberante pe care nu le mai putem sustine, dar am realizat cam tîrziu. Ca sa supravietuiasca, Fiorentina i-a vîndut în 2001 pe Toldo si pe Rui Costa, iar acum a fost ajutata de Juve si Inter, care i-au cumparat doi tineri jucatori. Sampdoria s-a salvat în ultima clipa, fiind achizitionata recent cu 25 de milioane de euro, si nici Genoa nu se simte prea bine, întîrziind sistematic cu plata salariilor pîna la 2-3 luni.
Consecinte
Prima masura, micsorarea salariilor. Presedintele lazial Sergio Cragnotti a impus un prag de 77,5 milioane de euro, cu 30% mai putin decît pîna acum, si va reduce lotul la 25 de jucatori, între care trei juniori. Cluburile nu vor mai cumpara cu bani cash, preferînd sa faca schimburi de jucatori sau sa se orienteze spre cei aflati la final de contract. Dovada ca Milan, în afara lui Tomasson, venit gratis, nici nu va face transferuri spectaculoase în vara, mergînd pe schimburi, ultimul exemplu fiind Umit contra Simici.
Nesta e prea scump
Înca dinaintea Cupei Mondiale, Lazio se chinuie sa-l vînda pe Nesta. Discutiile s-au tot amînat, iar acum bossul Cragnotti a fost nevoit sa scada din pret pîna la 50 de milioane de euro. Nici asa nu se înghesuie prea multi clienti. Real Madrid face nazuri, Manchester s-a orientat spre Thuram, care costa 29 de milioane, iar din Serie A ofertele s-au împutinat. Juve si Inter au decis sa nu ofere mai mult de 25 de milioane de euro cash, diferenta fiind acoperita prin jucatori. În aceeasi situatie se afla Crespo, cumparat în 2000 cu 55 de milioane de dolari, si pe care gruparea romana încearca sa-l vînda în Spania.
SPANIA
De unde vin problemele
Întrucît nu mai fac fata cheltuielilor, majoritatea cluburilor vad salvarea în banii încasati pentru drepturi TV, care acopera aproximativ jumatate din bugetul anual. Suma actuala, 170 de milioane de euro pentru întelegerea colectiva cu 18 grupari (Real Madrid si FC Barcelona au contracte separate), e socotita insuficienta, de aceea presedintele Ligii spaniole, Pedro Tomas, a solicitat firmei „Audiovisual Sport” marimea acesteia din 2003. „Pornim de la 240 de milioane de euro”, a cerut Tomas. Raspunsul a fost negativ.
Consecinte
Lipsa banilor a facut ca numeroase formatii sa aiba datorii fata de jucatori, cu salarii neachitate cu lunile, dar fata si de fisc, totalul restantelor fiind de 210 milioane de euro. Sezonul trecut, Las Palmas chiar s-a aflat la un pas de desfiintare din cauza problemelor economice. Cluburile mici ar putea suferi si mai mult, deoarece Atletico, Valencia si La Coruna, echipe de prim-plan care încearca sa urmeze exemplul Realului si al Barcelonei, vor acorduri individuale, ceea ce ar atrage venituri mai mari pentru ele, dar mai scazute pentru formatiile din pluton. Acestea ar fi constrînse fie sa vînda jucatori si sa nu aduca pe nimeni, fie sa intre în faliment.
Real: „Întîi vindem, apoi cumparam”
Neajunsurile financiare nu lovesc doar cluburile mici. Însusi Real Madrid, care numai în urma cîstigarii Ligii Campionilor a luat circa 90 de milioane de euro, trebuie sa fie strîns la buzunar, mai ales ca datoreaza 54 de milioane de euro la fisc. „Nu ne permitem sa mai cumparam pe nimeni. Întîi vindem, apoi vom achizitiona”, a afirmat managerul general Jorge Valdano. Chiar si asa, argentinianul a exclus ca gruparea madrilena sa cheltuiasca mai mult de 40 de milioane de euro pentru un singur jucator.
Barcelona, caz aparte
Echipa catalana nu sta tocmai pe roze, avînd de platit la fisc o restanta de 29 de milioane de euro, dar spera sa-si rezolve o buna parte a datoriilor în urma contractului încheiat cu Telefonica Media. Aceasta, firma care înglobeaza posturile Antena 3 si Via Digital, a achizitionat drepturile TV ale trupei blaugrana din 2003 pîna în 2008 pentru 325 de milioane de euro. Înainte însa ca respectivul acord sa intre în vigoare, Barcelona trebuie sa-si rezilieze întelegerea cu TV3, valabila pîna în 2004, datorita careia încaseaza 30 de milioane de euro anual.
ANGLIA
De unde vin problemele
Drepturile TV, cifrate la 520 de milioane de euro pe stagiune, au dus la ruina societatea detinatoare, ITV. La scadenta, cînd trebuia sa achite cluburilor din primele patru ligi engleze 290 de milioane de euro, postul britanic a anuntat ca nu poate plati decît 147 de milioane, dupa aceea numai 121. Liga profesionista a respins însa compromisul si a amenintat ca va actiona ITV în judecata. Intrarea postului în faliment a fost stopata in extremis de interventia firmelor Carlton si Granada, coproprietarele ITV, care au obtinut o amînare a platii datoriei.
Consecinte
Bilantul financiar negativ al ITV a facut ca aproximativ 40 de cluburi profesioniste din primele patru divizii engleze sa fie pe marginea prapastiei. „O treime dintre echipe sînt în pericol sa dispara”, a anuntat cotidianul „The Guardian”, cel mai putin amenintate fiind acelea din Premier League. Totusi, dificultatile au fost resimtite si de acestea, dovada ca nici Manchester United, nici Arsenal ori Chelsea, care altadata nu se uitau spre vistierie la încheierea transferurilor, nu se mai înghesuie sa arunce cu bani pe jucatori scumpi.
GERMANIA
De unde vin problemele.
Cele 2,2 miliarde de euro platite pentru drepturile TV ale CM din 2002 si 2006 au secat grupul Kirch. Cu o datorie cumulata de 6,5 miliarde, societatea germana a intrat în faliment în aprilie dupa ce a anuntat ca nu mai are cum sa achite suma rezervata cluburilor, 345 de milioane de euro pe sezon. Ramase fara principalul suport economic, jucatorii au amenintat ca vor intra în greva. Ei s-au potolit în urma interventiei statului, care administreaza actiunile Kirch si, în acelasi timp, îi cauta un cumparator.
Consecinte
Cea dintîi reactie la problemele financiare a privit jucatorii. Cluburile au decis ca, daca nu vor lua banii de la Kirch, salariul acestora va înregistra o scadere consistenta, chiar la 50 la suta în cazul unora. „Jucatorii au obligatia morala de a renunta la o parte din bani pentru a ajuta la supravietuirea fotbalului german”, a spus managerul campioanei Dortmund, Michael Meier. Gruparile au si ele de suferit, cele mai multe evitînd pîna acum sa se ocupe de transferuri.
FRANTA
De unde vin problemele
Dupa ce aproape un deceniu a pompat cu darnicie bani în fotbalul francez, Canal Plus a început sa dea înapoi. „Interesul pentru acest sport este în scadere”, a explicat conducerea postului francez. Prima masura a fost retragerea sprijinului pentru elvetienii de la Servette Geneva, a doua – reducerea sumei destinate drepturilor TV în Hexagon. Daca stagiunea trecuta a platit 310 milioane de euro, Canal Plus si-a diminuat acum oferta la doar 180 de milioane, situatie care a dat peste cap planurile tuturor gruparilor.
Consecinte
Contînd pe mai putini bani si în conditiile în care sponsorii nu se înghesuie ori dau bani putini, cluburile franceze au trebuit sa umble la salariile jucatorilor. Chiar si Viorel Moldovan (foto, stînga) a avut probleme. Înainte de terminarea stagiunii 2001-2002, atacantul român a fost anuntat de Nantes ca poate pleca fiindca nu i se mai poate plati salariul de 1,6 milioane de euro. Situatia s-a lamurit dupa cîteva saptamîni de incertitudini. Cealalta masura a fost renuntarea la achizitii si acordarea unei importante mai mari propriei pepiniere, centrele de formare din Franta fiind renumite pentru cadenta cu care scot la iveala talente.
Campioana Austriei în liga a treia!
Dificultatile financiare au facut victime sonore în fotbalul european în ultimele luni. Nu s-a tinut deloc cont de numele echipelor aflate la ananghie. Cluburile care n-au putut oferi garantii bancare n-au fost înscrise în campionat si retrogradate în ligile inferioare.
În Austria, Tirol, nimeni alta decît cîstigatoarea titlului în 2001 si 2002, ultimul cu Joachim Low pe banca, a ajuns tocmai în divizia a treia, rezervata amatorilor. Federatia a sanctionat astfel echipa din Innsbruck pentru datoriile de 17 milioane de euro de la finalul stagiunii trecute, dupa ce presedintele Robert Hochstaffl fusese arestat în Spania la începutul lui iunie.
În Elvetia situatia este si mai grava. Dupa ce a anuntat reducerea campionatului la 10 echipe, federatia de la Berna a taiat în carne vie luna trecuta. Trei cluburi, Lugano, Sion si Lausanne, toate din prima liga, au fost retrogradate cu o divizie, tot din cauza unor nereguli financiare, cedînd locurile echipelor Aarau, Delemont si Lucerna.
În Franta, Nice s-a prabusit în divizia treia, desi abia îsi cîstigase dreptul de a juca în Premiere Division. Dupa ce presedintele Romei, Franco Sensi, si-a retras sprijinul, clubul de pe Coasta de Azur n-a putut îndeplini nici unul dintre baremurile impuse de Liga. Nice a fost înlocuita în prima liga de retrogradata FC Metz.
În Belgia, victima a cazut Molenbeek. Gruparea din Bruxelles va evolua din stagiunea viitoare în divizia a doua sau a treia, avocatii sai anuntînd ca nu exista fondurile necesare obtinerii licentei, 1 milion de euro, la care se adauga o datorie de doua milioane de euro.
Sursa: www.prosport.ro