Obezitatea a devenit o problema atât de grava a zilelor noastre, încât pâna și bebelușii sufera din cauza excesului de greutate. Cu 60% mai mulți dintre aceștia tind sa sufere de obezitate fața de bebelușii de acum 20 de ani.
Cercetatorii au stabilit ca greutatea cumulata în primele luni de viața are legatura cu creșterea în greutate și cu hipertensiunea arteriala care pot aparea mai târziu, în cursul vieții. De asemenea, specialiștii au stabilit ca bebelușii care sufera de obezitate prezinta un risc crescut de a se îmbolnavi de astm.
Un studiu la care au participat 120.680 de copii cu vârste sub șase ani, realizat de o echipa de cercetatori de la Harvard Medical School, a scos la iveala faptul ca numarul de copii supraponderali a crescut de la 6,3% la 10% în perioada 1980 – 2001. În plus, proporția de copii predispuși la obezitate a crescut de la 11,1% la 14,4%.
Cercetatorii sunt de parere mamele trebuie sa înceapa sa controleze greutatea copiilor înca înainte ca aceștia sa se nasca.
Greutatea medie a mamelor înainte de a ramâne însarcinate este mai mare în prezent fața de acum 20 de ani și acestea tind sa ia mai mult în greutate pe timpul sarcinii. Acești factori, la care se adauga și creșterea numarului de cazuri de diabet, pot influența greutatea viitorului copil.
Medicii mai dau vina și pe formulele de lapte pentru sugari, cercetarile scoțând la iveala faptul ca bebelușii alaptați la sân iau mai lent în greutate decât cei care sunt alaptați cu biberonul.