Anul trecut, “Shark Week” a spulberat toate recordurile de audienţă înregistrate de Discovery Channel în SUA, devenind cel mai popular sezon din toate timpurile (în rândul adulţilor cu vârste între 18-49 de ani) şi cumulând mai bine de 50 de milioane de telespectatori.
În 2014, Shark Week revine cu cel mai mare număr de premiere ce vor fi difuzate într-o săptămână. Shark Week începe pe Discovery Channel pe 25 august, între orele 22.00 şi 24.00.
Foto: Discovery Channel
”Rechinofilii” se pot delecta cu programe despre rechini şi în septembrie, căci ”rechiniada” continuă pe tot parcursul lunii, la Animal Planet, zilnic de la 21:00. Mai mult, în acest an Discovery a iniţiat un parteneriat cu Prima TV, una dintre cele mai importante televiziuni generaliste din România, pentru a le aduce şi mai mulţi rechini fanilor genului, în fiecare zi din săptămâna 25-29 august, de la miezul nopţii.
Anul trecut, în SUA, “Shark Week” a primit titlul de “cel mai popular eveniment TV pe reţelele de socializare, până la acel moment”, acumulând 4,3 milioane de tweet-uri @SharkWeek, aproape 3,4 milioane de stream-uri video Shark Week pe discovery.com şi 21,8 milioane de persoane care au discutat despre #SharkWeek pe Facebook. Anul acesta, programele cu rechini vor continua să încurajeze discuţiile pe această temă şi printre iubitorii genului din România, prin intermediul unui microsite dedicat şi al unui tab pe pagina de Facebook, unde fanii vor avea acces la informaţii diverse, concursuri şi multe surprize.
Pentru telespectatorii „înfometaţi” de programe cu rechini, Discovery a pregătit „o porţie mare” de emisiuni pline de mister, adrenalină şi provocări subacvatice:
“Pe urmele rechinului uriaş” – luni, 25 august, de la 22:00
Printre programele care ne-au ajutat să înţelegem mai bine marele rechin alb şi au devenit un element reprezentativ pentru Shark Week se numără emisiunea Pe urmele rechinului uriaş. Producătorul Jeff Kurr, specializat în programe despre ştiinţele naturii, revine împreună cu echipa lui, folosind noi camere de filmat şi o tehnologie de filmare subacvatică performantă, incredibilă, pentru a urmări un exemplar gigantic, supranumit Colossus.
“Am scăpat de rechin” – luni, 25 august, de la 23:00
Emisiunea prezintă imagini captivante cu atacuri reale surprinse de martori oculari, ilustrând situaţii în care oameni de rând au scăpat cu viaţă din colţii rechinilor. Pentru că aceşti supravieţuitori şi-au folosit intuiţia şi experienţa, ei sunt astăzi în viaţă şi ne pot împărtăşi poveştile înfiorătoare. Shannon Ainslie a întâlnit trei mari rechini albi de-a lungul vieţii sale, iar asistenta Nicole Moore şi-a pierdut braţul într-un atac petrecut în vacanţa sa din Mexic, reuşind să scape cu viaţă pentru că le-a putut da celor de pe plajă indicaţii despre cum să îi vindece rănile. Scafandrul din marina australiană Paul de Gelder s-a bazat pe experienţa sa pentru a supravieţui în urma unei muşcături la mână şi la picior.
“Atacaţi de marele alb” – marţi, 26 august, de la 22:00
Programul explorează legenda aşa-numitului “Submarin”, un rechin absolut uriaş care trăieşte în largul Africii de Sud. Se pare că acest exemplar de aproximativ 9 metri lungime ar fi cel mai mare reprezentant al speciei sale cunoscut vreodată. Localnicii sunt de părere că gigantul ar fi răspunzător pentru nenumărate atacuri fatale, însă existenţa lui nu a fost demonstrată în mod real niciodată. Documentarul explorează dovezile disponibile şi formulează marea întrebare: oare ”Submarinul” există cu adevărat?
“Răzbunarea rechinului” – miercuri, 27 august, de la 22:00
Biologul marin Greg Skomal şi echipa Sharkcam ajung pe îndepărtata Insulă Guadalupe din Oceanul Pacific – o zonă unde trăiesc unele dintre cele mai masive exemplare de mari rechini albi – pentru a urmări o confruntare impresionantă a titanilor. Cei doi îşi propun să filmeze acolo rechinii care vânează foci uriaşe, de două tone.
“Monstrul cu cap-de-ciocan” – miercuri, 27 august, de la 23:00
Programul prezintă un exemplar legendar, care colindă de 60 de ani prin apele de lângă Florida. O echipă de cercetători şi pescari şi-a propus să studieze acest mister şi să afle dacă există în această poveste şi o parte de adevăr.
“Marele rechin alb – un criminal în serie” – joi, 28 august, de la 22:00 Producătorul Jeff Kurr, specializat în programe despre ştiinţele naturii, îşi propune să examineze două atacuri fatale surprinse în apropierea bazei Vandenberg Air Force din California, folosind dovezi care ar putea indica faptul că în ambele cazuri a fost de vină acelaşi rechin.
“Acasă la marele alb” – joi, 28 august, de la 23:00
Programul îi urmăreşte pe doi celebri experţi în studiul rechinilor, Jeff Kerr şi Andy Cassagrande, plecaţi în Noua Zeelandă într-o misiune de viaţă şi de moarte, pentru a studia marele rechin alb, un exemplar de peste 6 metri lungime, care aminteşte de legenda unui uriaş din aceeaşi specie, denumit ”stăpânul rechinilor” de localnicii Maori. Jeff şi Andy îşi asumă riscuri enorme în căutarea acestui rechin gigantic despre care se spune că stă la pândă în apropierea ţărmurilor Noii Zeelande.
“Rechini zombie” – vineri, 29 august, de la 22:00
Emisiunea studiază o stare bizară de imobilitate, care le poate fi indusă rechinilor. Aceştia devin catatonici şi se comportă ca nişte zombie, iar fenomenul este studiat de oamenii de ştiinţă de mai mulţi ani. De curând însă, atacurile tot mai numeroase date de balenele orca asupra marilor rechini albi sugerează că şi ele ar fi descoperit o metodă prin care să-i imobilizeze şi să-i vâneze. Eli Martinez, scufundător profesionist, încearcă să demonstreze această teorie, devenind prima persoană capabilă să inducă marelui rechin alb o asemenea stare de imobilitate tonică.
“Urmaşii marelui rechin alb” – vineri, 29 august, de la 23:00
Dr. Michael Domeier explorează de ani de zile Oceanul Pacific, din dorinţa de a rezolva unul dintre marile mistere ale ştiinţei rechinilor: unde se înmulţeşte marele rechin alb. În 2013, cercetătorul a iniţiat acest proiect montând cu succes un dispozitiv de monitorizare pe corpul unei femele gestante, pe care a numit-o Gil Rakers. Acum, Michael se întoarce în adâncuri cu programul Urmaşii marelui rechin alb pentru a urmări traseul parcurs de aceasta şi cu speranţa că va fi primul om care va filma naşterea unui pui de mare rechin alb.
“Am scăpat de rechin 2” – sâmbătă, 30 august, de la 22:00
Acesta este un program special despre rechini, care relatează poveşti ale unor atacuri, din perspectiva supravieţuitorilor. Apelând la interviuri şi imagini reale cu rechini care atacă, încercăm să aflăm de ce s-au produs aceste atacuri şi cum au reuşit victimele să scape ca prin urechile acului.
“Hawaii: Paradisul invadat” – sâmbătă, 30 august, de la 23:00
Hawaii este considerată o destinaţie idilică de vacanţă, însă în ultima vreme atacurile tot mai numeroase date de rechini transformă aceste ţărmuri superbe într-o locaţie periculoasă. Kala Alexander, un surfer legendar, născut chiar acolo, cunoaşte zona mai bine decât oricine şi speră să afle cauzele acestei invazii bruşte a rechinilor.
“Momente spectaculoase cu rechini” – duminică, 31 august, de la 22:00
În acest program sunt redate cele mai suprinzătoare scene cu rechini derulate de-a lungul săptămânii.
“Megalodon: Noi dovezi despre rechinul-monstru” – duminică, 31 august, de la ora 23:00
În aprilie 2013, o ambarcaţiune de pescuit care naviga în zona Africii de Sud a fost ţinta unui atac în urma căruia au murit toţi cei aflaţi la bord. O echipă de filmare TV l-a ajutat pe biologul marin Collin Drake în eforturile sale de a identifica prădătorul care atacase, iar Megalodon: Noi dovezi despre rechinul-monstru le oferă telespectatorilor “Shark Week” noi dovezi şocante şi interviuri inedite pe această temă.