Povestea sfîntului protector al Irlandei începe în jurul anului 385, în Britania, cînd s-a născut Maewyn Succat (din latinescul Magonus Succetus), fiul lui Calpornius, un colector de taxe roman. Cînd acesta avea 16 ani, a fost răpit de piraţi şi vîndut ca sclav în Irlanda, unde a devenit păstor de oi. Două scrisori în latină care au supravieţuit trecerii timpului sînt acceptate ca fiind scrise de Patrick. Într-una dintre ele, numită “Confesiuni”, acesta descrie încercările pe care le-a trăit de-a lungul vieţii.
Astfel, după şase ani petrecuţi în captivitate în Irlanda, timp în care a descoperit puterea credinţei, Patrick a auzit o voce care îi spunea că va pleca în curînd acasă. Fugind de la stăpînul său, a mers 200 de mile pînă la cel mai apropiat port, unde a găsit un vas gata de plecare şi, după mai multe aventuri, a reuşit să se întoarcă la familia sa. A intrat în rîndul clericilor, iar în 432 s-a întors în Irlanda, devenind marele apostol al acestei ţări.
Sfinţit episcop al Irlandei, a evanghelizat cu rîvnă poporul din acea insulă, i-a convertit pe mulţi la credinţă şi a organizat Biserica locală, în ciuda dificultăţilor şi ostilităţii nativilor. Refuzul său de a accepta daruri din partea regilor l-a lăsat fără protecţie, astfel că, de multe ori, în misiunea sa, a fost bătut, jefuit şi chiar pus în lanţuri, în aşteptarea execuţiei. În jurul anului 444, a întemeiat episcopia Armagh, în apropiere de Belfast. Sf. Patrick s-a stins din viaţă pe 17 martie 461, zi care a devenit o importantă sărbătoare religioasă în multe locuri din lume.
Legendele Sf. Patrick
– Pentru a explica irlandezilor conceptul Sfintei Treimi, acesta le arăta un trifoi, cele trei frunze provenind din aceeaşi tulpină ilustrînd perfect credinţa ”a trei entităţi divine în acelaşi Dumnezeu”.
– Legenda îl înfăţişează pe Patrick alungînd cu ajutorul unui toiag toţi şerpii de pe insulă. În realitate, în Irlanda post-glaciară nu au existat niciodată şerpi, ”alungarea şerpilor” fiind o metaforă pentru eradicarea ideologiilor păgîne şi triumful creştinismului.
– În fiecare an, pe 17 martie, irlandezi din lumea întreagă sărbătoresc Ziua Sfîntului Patrick, cu parade, dans, muzică şi multe bunătăţi tradiţionale, printre care pîine cu stafide, varză cu şuncă, plăcintă de vită cu bere neagră, cartofi cu smîntînă şi prăjitură cu spumă de ciocolată.
– Iată cîteva urări care se aud de Ziua Sfîntului Patrick, cînd oamenii ciocnesc paharele de băutură: ”Să dea Dumnezeu sănătate duşmanilor duşmanilor tăi!”, ”Fie să trăieşti 100 de ani şi un an în plus pentru a te căi!”, ”Fie ca cea mai frumoasă zi din trecutul tău să fie cea mai proastă zi din viitorul tău!”.
Documentar – miercuri, 20.00, Viasat History