Sfaturi pentru reușita unui cozonac delicios

Apropo.ro / 22.12.2015, 09:00
Sfaturi pentru reușita unui cozonac delicios
De foarte multe ori gospodinele fac mici greșeli în prepararea unei rețete, greșeli ce duc la eșecul preparatului.

De foarte multe ori gospodinele fac mici greșeli în prepararea unei rețete, greșeli ce duc la eșecul acesteia. Sugestiile propuse de mine sunt simple și vă vor ajuta să gătiți cel mai delicios și impresionant cozonac.

– Cozonacul nu e bun cald! Aveți răbdare să se răcească.

– Dacă aveți drojdie proaspătă, dizolvați-o în lapte cald (vezi mai jos).

– Puteți face cozonaci cu un singur fel de umplutură. Ajustați corespunzător cantitățile. Puteți și să împletiți un rulou cu nucă cu un rulou cu mac și să obțineți cozonac cu ambele ingrediente.

-Daca nu vreți cozonac împletit, întindeți foaia într-un dreptunghi lat cât e tava de lungă și faceți un rulou mare și gros. Pentru un cozonac cu stafide, presarați stafide pe foaie înainte de a o rula; reduceți timpul de coacere cu 5-10 minute.

– Aluatul de cozonac e foarte delicat și sensibil. În bucătărie trebuie să fie foarte cald și să nu fie deloc curent. Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei (în afară de lapte). Vasul de la mixer trebuie să fie cald (clătiți-l cu apă fierbinte și apoi ștergeți-l). Nu opăriți drojdia! Lichidele trebuie să fie calde, dar nu fierbinți. Nu puneți prea multă faina; adăugați câte puțină și frământați bine de fiecare dată. Aluatul trebuie să fie un pic lipicios la pipăit, dar să nu se lipească de vas, și elastic, cu consistenta asemănătoare cu lobul urechii. Frământați fără milă. Nu umblați la ușa de la cuptor în primele 20 de minute de coacere.

– Dacă nu aveți un mixer care poate să amestece coca de cozonac și de pâine, trebuie să dizolvați drojdia în 75 ml de lapte cald (40-43°C, 105-110°F) cu două lingurițe de zahăr, pe care le scădeți din cei 400 ml de lapte și 300 g de zahăr. Lăsați drojdia zece minute. Adăugați și zahărul la lapte și ouă. Puneți faina (800 g) într-un castron mare sau într-un lighean, formând o grămăjoară. Scobiți un crater și turnați în el amestecul cu lapte, ouă, zahăr etc. Turnați și laptele cu drojdie. Amestecați cu grijă, incorporând lichidele în făină. Adăugați faina că mai sus, câte puțină, până când aluatul se dezlipește de pe vas. Frământați cu încredere și aplomb 15-20 de minute, până când face bășicuțe (da, e foarte greu fără mixer).

Mult succes si pofta buna!