Sfaturi de la Carmen Brumă! Cum să-ţi menţii silueta de sărbători
1.Sarmalele se mănâncă până în ora 15 şi nu conţin orez, cartof, quinoa ci doar carne , morcov, păstârnac, ou, foaie de varză. Se asociază cu murături nu cu pâine. Dacă vă plac sarmalele grase, gătite cu slănină , atunci când le încălziţi, faceţi-o într-un vas separat în care puneţi 2-3 căni de apă, astfel încât toată grăsimea care iese din ele să rămână în cratiţă. Nu uitaţi de ardeiul iute care are proprietatea de a creşte arderile 2-3 ore după masă, prin urmare, consumaţi-l fără reţinere. Dacă sarmalele pe care le-ati consumat au fost foarte grase puteti sa beti dupa masa o cana cu ceai verde fierbinte, neindulcit. Contine antioxidanti, care impiedica formarea radicalilor liberi, si are un usor efect diuretic si laxativ.
2 . Alcoolul în exces, pe lângă alte neplăceri, poate aduce 2-3 kg in plus chiar dacă nu mănânci nimic. 2 pahare de vin pe zi de câteva ori în această perioadă nu sunt periculoase.
3. Băuturile alcoolice aperitive irită mucoasa gastrică şi creează o poftă de mâncare anormală care permite consumul unor cantităţi enorme de alimente. Aşa că le trecem la capitolul „excluderi”.
4. Mişcarea zilnică este singura soluţie care funcţionează dacă vrei să mănânci orice şi să nu te îngraşi. Eu fac 30-40 minute de alergare usoara in aer liber sau antrenamente scurte si intense ( de tipul celor din programul meu 3 S -Sanatoasa Supla Satula)
5. Mersul la cumparaturi nu trebuie trecut la capitolul miscare ci la capitolul pericol daca ma gandesc la ispitele frumos ambalate de pe rafturi. Tocmai de aceea ar trebui sa plecati la supermarket cu burta plina, altfel veti fi tentati sa puneti in cos o multime de lucruri interzise.
6. Un alt aliat in aceasta perioada este centimetrul. Masurati-va o data la 3-4 zile pe stomacul gol si „luati masuri” daca e cazul.
7. Nu consum fructe pe langa dulciurile traditionale ci IN LOC DE acestea. Daca mananc cozonac sau prajituri, si mananc , renunt la fructe. Singura exceptie e ananasul crud care intensifica arderile si ajuta digestia. Dulciurile se consuma in prima parte a zilei pana in ora 15-16.
8. Masa de seara contine carne slaba ( porc , peste, vita, pui) si salata ( muraturi), niciodata desert.
9. Cu 2 saptamani inainte de Craciun reduc un pic ratia calorica astfel incat eventualul surplus sa vina pe un deficit de kilograme iar la final,” urmele” sarbatorilor sa nu fie vizibile