În urmă cu zece ani, Olanda a devenit prima țară care a legalizat eutanasia, pentru a curma chinurile oamenilor bolnavi cu grave suferințe fizice. Deși se practică de un deceniu, controversele asupra eutanasiei încă persistă, deși olandezii au încercat să le rezolve. În conformitate cu legislația în vigoare, decizia trebuie luată de cel puțin doi doctori, iar dacă există dubii trebuie să fie examinată și de Procuratură. Doctorii sunt monitorizați de comisiile de experți.
În prezent, odată cu apariția serviciului mobil de eutanasie, există „riscul” ca problema vieții și a morții să fie tratată mult mai simplist, avertizează experții.
Bazându-se pe faptul că serviciul mobil de eutanasie, creat la începutul lunii martie, nu face față cererilor, plănuindu-se deja suplimentarea celor sașe echipe existente, experții au înaintat o presupunere șocantă: înființarea acestui serviciu are cauze pur economice.
Aceștia argumentează prin faptul că oferirea serviciilor de eutanasie la domiciliu va scădea rata mortalității declarată de spitale, deci va îmbunătăți reputația acestora.
„De ce a fost înființat un serviciu mobil? Unitățile medicale nu mai vor să vorbească despre moarte. Dacă o persoană moare în instituție, indiferent de cauză, atunci pentru instituție va fi înregistrat un caz letal în plus. Se spune, de exemplu, că în acest spital rata mortalității este de 30%, iar în acesta este de 50%. Prin urmare, este normal ca spitalele să nu dorească să primească acei bolnavi care vor muri la ei„.