"In sfarsit, utilizatorii vor sti cu exactitate cat platesc, pentru ce platesc si cand se termina contractele pe care le incheie cu furnizorii de servicii de comunicatii electronice. Factura pentru telefonia mobila, fixa sau internet va fi clara si exacta, contractele vor putea fi studiate inainte de semnare, iar costurile vor fi descrise detaliat si complet”, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Comunicatii, Liviu Nistoran, in cadrul unei conferinte de presa organizata astazi cu ocazia adoptarii unei decizii privind obligatiile de informare a utilizatorilor care revin furnizorilor de comunicatii electronice.
Furnizorii vor trebui sa ofere detalii despre conditiile de conectare si utilizare a serviciilor de telefonie, drepturile utilizatorilor finali, conditiile contractuale si procedura de solutionare a reclamatiilor. Desi furnizorii ofera si in prezent numeroase informatii, accesarea acestora este adeseori dificila, utilizatorul fiind „bombardat” cu oferte si promotii, cele mai multe dintre ele fiind conditionate de alte elemente (inscrise ilizibil in subsolul paginilor, marcate cu steluta etc.). De asemenea, compararea ofertelor si a pachetelor tarifare oferite de diferiti furnizori este extrem de dificila, avand in vedere diversitatea si complexitatea acestora.
De asemenea, furnizorii vor trebui sa puna la dispozitia ANC informatiile necesare pentru ca Autoritatea sa realizeze si sa puna la dispozitia publicului un portal de internet care sa permita compararea tarifelor si conditiilor oferite de furnizorii de telefonie mobila, telefonie fixa si acces la internet in banda larga, prin intermediul unei aplicatii interactive de tip „calculator de preturi”.
„Acest comparator de preturi va permite utilizatorilor sa isi aleaga cea mai potrivita oferta pentru ei. Astfel, efortul unui utilizator care petrecea cateva ore pe internet sau cateva zile prin magazinele dealerilor, in cautarea celei mai bune oferte, se va transforma intr-o accesare de cateva minute a comparatorului. Aceasta este una dintre cele mai importante decizii adoptate de Autoritate, care vine in completarea masurilor in favoarea consumatorului, precum portabilitatea numerelor, deblocarea telefoanelor si reducerea tarifelor de interconectare”, a mai adaugat presedintele ANC.
In cazul in care furnizorii de telefonie fixa, mobila si internet din Romania nu se conformeaza, risca o amenda de la 10.000 lei pana la 5% din cifra de afaceri. Decizia a fost adoptata in urma celor peste 3500 de petitii si solicitari de informatii de la utilizatori primite in 2008 de ANC.
Â