… Seriale, termopane, seriale, termopane
În al doilea rand, nevoia romanului de termopan și de culcuș imobiliar cat mai stabil e stransa de foamea înca nestavilita de televizor (dupa sondaje suntem totuși un „bobor” dependent de televizor)… Visul romanului de rand ar fi: un apartament bine protejat cu termopane și un televizor bazat (o „plasma”, eventual) înfipt în centrul casei respective… Fidelitatea fața de tv aduce firesc dupa sine foamea dupa seriale. Și nu orice fel de seriale…
Industria seriilor tv e înfloritoare peste tot în lume. Cu o nuanța: în aceste vremi, nebunia se localizeaza. Nu mai e toata lumea „în limba” dupa aceleași producții americane. De aceea și televiziunile americane au facut urmatorul pas catre seriale-superproducții, cu bugete incredibile și distribuții de vis („Angels in America”, va spune ceva?). În schimb, fiecare, în colțul lui de lume, își produce propriile serii de succes. Noi avem deja „La bloc” sau „Numai iubirea” (facute tot dupa rețete externe, dar cu resurse romanești). Și vor mai veni seriale. Atat din zona Pro, cat și de la Antena1 sau TVR…
Avantajele serialului produs autohton: publicitate care poate fi facuta mult mai variat decat printr-un simplu spot în pauza publicitara, vedete crescute în propria curte (de aici un marketing eficient cu imaginea vedetelor), interes crescut din partea publicului…
Investiții necesare: un serial produs aici trebuie sa aduca macar puțin cu producțiile din afara, sunetul sa nu fie ca pe vremea Comisarului Moldovan, actorii sa fie îmbracați ceva mai „la zi” – daca sunt trendy, nu se supara nimeni. Și, mai ales, sa nu se arunce banii pe chestiuni indigeste tip „Amantul Marii Doamne Dracula”, producții teveristice pretins artistice mai proaste decat orice film facut în fuga prin Mexic…
Efecte: cum tot n-avem industrie de film, macar mai fac și actorii noștri ceva, nu cine știe ce, dar fac… Al doilea efect, mult mai important: o „constelație” de staruri locale care încep sa fie platite din ce în ce mai bine și care potolesc foamea de știre mondena în creștere și ea pe la noi…
Concluzie: puneți mana și faceți seriale, dar din ce în ce mai bune! Suntem telespectatori înraiți și ne plictisim repede…
Costi Rogozanu (costi.rogozanu@apropo.ro)