Şerban Damian – Poftiţi la o porţie de sănătate!
La doar 33 de ani, CV-ul medicului Şerban Damian conţine deja cîteva specializări aflate la mare căutare: nutriţionist sportiv, specialist în acupunctură şi medicina familiei, educator la naştere cu certificat Lamaze, instructor de culturism şi fitness, maseur profesionist şi colaborator la reviste de gen. Aşa că prezenţa lui în juriul concursului “Poftiţi la slăbit”, demarat de Oana Cuzino în cadrul emisiunii “Ce se întîmplă, doctore?” de la PRO TV, este cît se poate de justificată.
Fără cure-minune
Şerban Damian s-a obişnuit deja cu scuzele celor care amînă de pe azi pe mîine adoptarea unui regim de viaţă sănătos: “Tuturor le spun că, dacă nu-şi fac timp pentru sănătate, în mod sigur vor fi nevoiţi să-şi facă timp pentru boală. În aceeaşi măsură, dacă invocă lipsa banilor, le spun că vor fi nevoiţi să cheltuiască mult mai mult pe medici şi medicamente”. Adevărat, doar că şi pofta, bat-o vina!, e greu de învins. “Dacă ar fi existat «o cură-minune», problema obezităţii ar fi rezolvată, iar noi, nutriţioniştii, am da faliment. Indiferent ce cură de slăbire aţi urma, o dată ajunşi la greutatea ideală, nimeni şi nimic nu vă poate garanta că nu vă veţi mai îngrăşa la loc dacă reveniţi la vechile obiceiuri. Cuvintele-cheie sînt «echilibrul» şi «cumpătarea»”.
Uşor de zis, mai greu de făcut pentru cei nouă concurenţi de la “Poftiţi la slăbit”, care s-au angajat că vor scăpa de cîteva kilograme bune pînă la terminarea concursului, unde mai pui că la sfîrşit îi aşteaptă şi o recompensă de 7000 de euro. Şerban este mîndru de noii săi “pacienţi”: “Spre bucuria mea, concurenţii au fost mult mai complianţi decît pacientul obişnuit, asta datorită motivaţiei lor. Au fost extrem de receptivi la sugestiile mele şi mi-au cerut părerea ori de cîte ori au avut îndoieli”. Pentru cei “cuminţi” există şi recompense: “Fructe, lactate, ceaiuri. Hrana de proastă calitate nu are ce să mai caute în meniul lor. După ce vor scăpa de mare parte din excesul ponderal, pot să înceapă să consume în cantităţi moderate şi alimente mai puţin indicate într-o cură de slăbire (de exemplu, o felie de pizza)”.
Bucate de Paşti fără kilograme în plus
Cu gîndul la felia de pizza, concurenţii mai au un hop de trecut: meniul special de Paşti. Concurenţii nu vor fi scutiţi de la orele de sport, dar îşi pot adapta meniul: “Le-am sugerat anumite preparate-substitut, cum ar fi drobul din organe de pui, gătit mai dietetic, pască din brînză de vaci şi cu aluat subţire, albuşuri de ou (deci fără gălbenuş), miel la grătar sau curcan în loc de miel. Moderaţia rămîne baza. În privinţa prăjiturilor şi a alcoolului – foarte puţin sau deloc”. Nutriţionistul ştie din proprie experienţă la ce poate duce alimentaţia în exces, întrucît el însuşi a fost la dietă de două ori: “Secretul este simplu: o alimentaţie echilibrată, fără excese şi cît mai mult efort fizic. Cu prima parte este mai greu, pentru că sînt destul de pofticios, însă a doua este o plăcere, mai ales de cînd am descoperit alergarea şi pasiunea pentru maraton (am 4 maratoane la activ)”.
Cele mai grave greŞeli alimentare
…pe care, din păcate, le constat în mod frecvent la pacienţii mei sînt: un aport caloric excesiv (adică mănîncă mai mult decît ar trebui), o proastă împărţire a acestui aport energetic de-a lungul zilei – mulţi au cina drept masă principală a zilei – şi consumul de alimente cu mare concentraţie calorică (dulciuri, prăjeli)”. Pentru mai multe informaţii, Şerban Damian poate fi contactat pe www.doctor.info.ro.