Vreti sa mergeti intr-o drumetie mai periculoasa, dar fara sa va dati in petec in fata prietenilor ca nu asta este hobby-ul vostru de viata? Propuneti-le un traseu pe la pesterile din Muntii Bihorului! Noi va spunem cum sa ajungeti usor acolo! In plus, veti fi printre putinii care au vazut cele mai izolate asezari de la noi din tara.
Valea Gardisoara est situata intr-o zona usor accesibila si frumoasa, unde puteti a va aventurati pana la gurile unor pesteri absolut spectaculoase.
Se pleaca de la adapostul Podis (1 280m altitudine) si se urca pe versantul nordic al Vf. Biserica Motului, pana intr-o sa. De aici urmam curba de nivel, ocolind in stanga izvoarele Vaii Izbucului, se urca pana intr- alta sa. Inainte de primul Vf. al Muntelui Batrana se coboara la dreapta in Sesul Garzii.
De aici puteti ajunge foarte usor la Vf. Gardisoara. O poteca accesibila va poate duce pana spre Cheile Gardisoarei, pesterile Coiba Mica si Coiba Mare. Parcurgand acest traseu veti da si peste cea mai izolata asezare permanenta din Tara Motilor: catunul Casa de Piatra.
Pestera de sub Zgurasti
Este una dintre cele mai frumoase pesteri verticale din tara, dar, mai ales, accesibila, chiar si pentru drumetul neantrenat. Pestera este situata la o ora de mers de la Cabana Scarisoara. Puteti ajunge usor daca urmati drumului de pe Mununa. Atentie, insa! Numai un ghid va poate arata intrarea in pestera. Altfel, riscati sa bajbaiti prin jur!
Muntele Codru Moma – Pestera Huda lui Papara
Din statia CFR Salciua de Jos (pe traseul Turda-Abrud), se trece pe malul drept al Ariesului si apoi se urca pe prima vale care se desfasoara p partea dreapta: Valea Ascunsa. Dupa o jumatate de ora de mers, ajungeti la pestera Huda lui Papara. Demult, prin aceasta pestera trecea un parau. Daca mai urcati putin prin dreapta pesterii, sus, pe deal, puteti vedea chiar locul de unde a izvorat paraul.
Mariana ROMAN
Mihaela CARPEA