Secretele dietelor

Apropo.ro / 25.10.2004, 10:58
Secretele   dietelor
Nu exista o rețeta ideala de slabire, care sa se potriveasca tuturor și sa aiba aceleași rezultate, în toate cazurile. Motivul este simplu: fiecare organism este unic! Totuși, cateva "adevaruri" sunt constante pentru majoritatea reprezentan- telor sexului (care se


Nu exista o rețeta ideala de slabire, care sa se potriveasca tuturor și sa aiba aceleași rezultate, în toate cazurile. Motivul este simplu: fiecare organism este unic! Totuși, cateva „adevaruri” sunt constante pentru majoritatea reprezentan- telor sexului (care se dorește cat mai) slab.

Mai puține calorii, mai puține kilograme
Pentru a reduce numarul kilogramelor este necesar, dar nu suficient, sa reduci cantitatea de grasimi din alimentație. Mai important este sa reduci numarul de calorii consumate zilnic și sa suplimentezi dieta cu exerciții fizice. Pentru menținerea unei greutați corporale constante, consumul indicat este de 2 000 cal/zi.

Pentru a slabi, va trebui sa reduci numarul lor, însa dieteticienii nu recomanda regimurile care au un aport caloric mai mic de 1 500 cal/zi. Necesarul zilnic de substanțe nutritive pentru o buna funcționare a organismului este: 12-15 mg zinc, 12 mg vitamina E, 75 mg vitamina C, 1,8 mg vitamina B6, 2 mg betacaroten și 50 micrograme Seleniu.

Lasa medicul sa-ți aleaga dieta
Primul pas în alegerea unei diete este verificarea sanatații. Analizele efectuate într-un laborator de specialitate te vor ajuta sa te edifici asupra regimului de slabire pe care îl poți urma. Daca ai anumite carențe de vitamine sau minerale, o dieta drastica ți-ar putea afecta destul de grav rezistența organismului.

De ce nu sunt recomandate dietele stricte
Daca slabești mai multe kilograme, într-un interval relativ scurt de timp (de exemplu, 4-5 kg într-o saptamana), dupa revenirea la un regim alimentar normal, kilogramele pierdute se vor acumula din nou. Ba chiar „vei pune” și ceva în plus.Tactica organismului este simpla. Supus unui regim de austeritate, o data cu revenirea la un nivel caloric normal, organismul își va face rezerve mai mari decat înaintea începerii curei de slabire.

Astfel, fiecare gram de grasime va fi rapid „pus deoparte” pentru alte „zile negre”… de regim. De asemenea, înfometarea induce stari de anxietate, iritabilitate și este o cauza importanta a insomniilor. Nu te culca niciodata cu stomacul complet gol, pentru ca nu te vei putea odihni bine sau chiar nu vei reuși sa dormi deloc.

Graba strica silueta
Mananci pe fuga, în picioare, și înghiți mancarea pe nemestecate? Acest obicei (care pare) indicat pentru menținerea siluetei (mananc repede și nu se depune!) are, de fapt, un efect contrar. Cu cat mesteci mai încet, cu atat mananci mai puțin, deoarece stomacul are timp sa transmita creierului senzația de saturație.

De asemenea, aceasta „metoda rapida” de a manca determina serioase probleme digestive și poate deteriora și dantura. Un alt obicei care duce la acumularea de kilograme suplimentare este cel al meselor neregulate (ziua nu mananc aproape nimic, dar recuperez la masa de seara). Chiar daca lucrezi mai mult de 8 ore pe zi, trebuie sa faci din cand în cand o pauza, pentru a savura o gustare. Evita sa ai stomacul gol.

Gustarile și rolul lor
Fructele, sticks-urile, covrigeii sau pop-corn-ul pot reprezenta o gustare sațioasa, fara un aport semnificativ de grasimi. Însa, acest tip de alimente trebuie sa suplineasca, cu elemente nutritive, mesele principale, nu sa le înlocuiasca. Atenție! Ronțaitul permanent este periculos pentru silueta! Pentru a nu-ți deregla metabolismul este foarte important sa iei și masa de pranz. O varianta moderna a pranzului ar consta din combinarea unui meniu tip fast-food cu un fruct proaspat.

Alimentele trebuie consumate cu moderație, iar în alcatuirea meniului zilnic trebuie sa existe un anumit echilibru al principiilor nutritive.

Cerealele (în diverse forme) trebuie sa constituie baza meniului, cu o pondere de circa 45% din cantitatea de alimente consumate zilnic.

Nu este indicat sa renunți complet la grasimi, dar poți reduce cantitatea lor condimentand mancarea cu diverse arome puternice.

Atenție!
Un produs cu 0% grasimi nu este echivalent cu 0% calorii. Verifica atent și cantitatea de zaharuri conținuta de produsul pe care îl consumi. Este de preferat sa optezi pentru variantele naturale. Zaharul necesar unei bune funcționari a organismului (50-60 g/zi), îl poți „obține” din fructe (banane, caise, piersici, struguri etc.).