Secretele alimentației sanatoase

18 10. 2006, 12:10
Îti dorești sa arati la fel de bine precum vedeta ta preferata din telenovela. Dar ai o problema: ești o mare gurmanda! Ca sa ajungi la silueta ideala, nu trebuie sa renunți la toate placerile gastronomice. Trebuie doar sa consumi cu moderație anumite alimente.

Îti dorești sa arati la fel de bine precum vedeta ta preferata din telenovela. Dar ai o problema: ești o mare gurmanda!

Ca sa ajungi la silueta ideala, nu trebuie sa renunți la toate placerile gastronomice. Trebuie doar sa consumi cu moderație anumite alimente.

Putina matematica
Nu-ți place sa faci calcule, deci nu ai chef sa numeri fiecare calorie din farfurie. Foarte bine, nimeni nu-ți cere asta. Trebuie totuși sa știi cateva lucruri legate de caloriile pe care le consumi zilnic și sa respecți cateva reguli.

1. În cazul în care consumi cca 30 de kilocalorii/ kilogram-corp și ai o greutate normala varstei și înalțimii tale, îți vei pastra greutatea actuala. Daca depașești, caloriile, acestea se vor depune; daca scazi prea mult din ele, poți sa devii subnutrita.

2. Ca sa nu se întample asta, ai grija ca în farfurie sa pui de toate. Din totalul caloric zilnic, glucidele trebuie sa reprezinte 50-55%, lipidele 25-30%, iar proteinele 15-20%.

3. Nu te feri de vitamine! Ai nevoie de ele, la fel și de minerale. Deci, mananca multe fructe și legume. Ele sunt bogate în oligoelemente.

4. Nu te priva de lichide. Opteaza pentru acelea care conțin puține calorii sau alege-le pe cele noncalorigene. Consumul a 2 litri de lichid pe zi este obligatoriu, ca rinichii tai sa funcționeze bine.

5. Lactatele trebuie sa faca parte din alimentația zilnica. Daca ți-e frica de laptele prea gras, de untul și branza bogate în calorii, alege iaurtul. Chiar daca ai intoleranța la lactoza, pe acesta îl poți consuma fara probleme, fiindca datorita fermenților sai activi, iaurtul contribuie la menținerea florei intestinale și faciliteaza digestia lactozei.

Rezista ispitei
Problema cea mai grea a grasuței Lulu era ispita. Nu-și putea înfrana poftele culinare. Și, mai grav, o data ce se starnea, nu se mai oprea. Nu trebuie sa-i urmezi exemplul! Daca ți-au facut cu ochiul cartofii prajiți, gusta doar doi-trei, nu manca tot ce e în farfurie. Daca știi ca ești pofticioasa, nu ține în casa alimente hipercalorice: prajituri, alune, înghețata, șnițele, pui prajiți. Cand nu le ai la îndemana, tentația e mai mica.

Multa miscare
Exercițiile aerobice, dar și plimbarea, înotul, alergarea cresc frecvența respirației și pe cea cardiaca. Cele anaerobe, precum fitnesul, solicita diverse grupe musculare. Daca optezi pentru mișcarea aeroba, trebuie sa faci zilnic 30 de minute. Iar pe masura ce te obișnuiești cu acest efort fizic, crește durata efectuarii lui. Daca preferi fitnessul, vei avea surpriza sa constați ca, dupa ce ai mers la sala un timp, vei ridica plasele mai ușor, vei avea mai multa forța în brațe. Indiferent de tipul de mișcare ales, important este sa perseverezi. Mișcarea trebuie sa-ți devina obicei, la fel ca bautul cafelei sau spalatul pe fața. Vei avea nu doar o silueta de invidiat, ci și o sanatate de fier.

Acasa Magazin