Capșune, zmeura, coacaze, mure spalate cu grija, bine scurse, pudrate cu puțin zahar și puse în punguțe mici (100-150 g) în congelator, pot fi folosite în timpul iernii, dupa decongelare, la prepararea dulciurilor cu fructe. Fructele pot fi congelate 8-10 luni, iar la decongelare vor fi exact ca cele proaspete.
Fructele roșii (cireșe, capșune, zmeura, fragi, coacaze) se spala în câteva ape și abia dupa aceea li se smulg codițele. În felul acesta, se pastreaza nealterat sucul bogat în vitamine și minerale
Puneți în mixer patru pahare de capșune (zmeura, mure, afine etc), sucul de la o lamaie, o jumatate de litru de lapte dulce fiert și racit și 6 linguri de zahar. Omogenizați amestecul câteva minute, puneți în pahare mari, ornați cu fructe și serviți copiilor dupa micul dejun
Pasați un kg de capșune (zmeura), amestecați-le cu un sirop preparat dintr-un kg de zahar și 250 ml apa. Adaugați 1 litru de alcool de 60 grade și lasați la macerat 30 zile. Filtrați lichidul, puneți-l în sticle și veți obține un lichior deosebit de parfumat
Marmelada ce se va folosi într-un dulce va fi mult mai gustoasa daca se amesteca cu 2-3 lingurițe de dulceața de zmeura sau capșune și puțina coaja rasa de citrice
Coacazele și piersicile conțin o substanța numita pectina, care ajuta la legarea siropului. Dulceața preparata din aceste fructe se socotește legata când bobul scurs pe farfurioara se lațește puțin
Cireșele și vișinele se oparesc înainte de a fi puse la uscat, pentru a fi distruși microbii de pe ele. Se pot usca la soare sau în cuptorul ajuns la 60-70 grade și stins