Se spune că pe locul pe care acum este Casa Poporului a fost un cimitir al ciumaţilor, iar din această cauză acolo nu a fost construit nimic zeci de ani. Colonelul Mihai Bartoş, comandantul şantierului de la Casa Poporului, a declarat că locul a fost nefolosit din această cauză şi că se dorea construirea unei Catedrale a Neamului încă dinainte de Al Doilea Război Mondial.
În cele din urmă, Casa Poporului s-a construit după ce s-au dat asigurări că locul este sigur şi că ciuma nu va lovi din nou ţara. “Acolo (locul pe care s-a construit Casa Poporului – n.r) a fost gândită realizarea unei Catedrale, încă dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Din lipsa fondurilor nu s-a mai realizat, dar nici nu s-a mai făcut nimic acolo. Exista un fel de mit al aşa zisului cimitir al ciumaţilor. Pe amplasaementul Casei a existat cimitirul ciumaţilor. Acest loc a rămas nefolosit zeci de ani (…) S-a explicat că nu mai are efect ciuma şi s-a hotărât să amplaseze acolo (Casa Poporului – n.r)”, a spus Bartoş.
“Ciuma lui Caragea”, aşa cum a fost denumită epidemia de ciumă care a lovit România în anul 1812, ar fi omorât peste 90.000 de oameni. De asemenea, se spune că 300 de oameni mureau zilnic în toată ţara.