Sean Penn cere miliardarilor să cumpere avioane pentru Ucraina
Actorul american Sean Penn a cerut ca un miliardar să cumpere două escadrile de avioane F-15 sau F-16 pentru Ucraina, într-o încercare puțin probabilă de a înclina balanța împotriva invadatorilor ruși, în războiul care a început de cinci săptămâni.
Solicitarea actorului ca cineva să aloce 300 de milioane de dolari pentru „12 avioane cu tehnologie mai bună decât MiG-urile sau SU-urile rusești” a urmat unei cereri făcute cu câteva ore mai devreme de forțele aeriene ucrainene pentru avioane de luptă fabricate în SUA.
CITEȘTE ȘI: Sean Penn, mărturii despre situația din Ucraina, unde a filmat un documentar despre invazia Rusiei
10 actori care au interpretat personalități politice
Deși rolul intermediarului de arme poate fi unul care nu i se potrivește lui Sean Penn, în mod evident, el a fost angajat în realizarea unui documentar despre Ucraina și președintele ei carismatic Volodimir Zelenksi. Starul premiat cu Oscar se afla la Kiev în ziua în care a izbucnit războiul și s-a întâlnit cu președintele ucrainean câteva ore mai târziu.
Echipa de filmare a lui Penn a rămas o vreme după aceea la Kiev, lucrând îndeaproape cu oficialii guvernamentali. Actorul pare să se fi apropiat suficient de Zelenski și de cercul său pentru a încerca să ajute la procurarea de arme mai bune pentru forțele aflate în conflict din Kiev.
Săptămâna trecută, Penn a amenințat că își va „topi” statuetele Oscar „în public” dacă lui Zelenski nu i se va permite să vorbească la ceremonia de săptămâna trecută a Academiei de film americane. Însă președintele ucrainean, fost actor, nu a primit o platformă pentru a o face, potrivit The Guardian.
Ucraina a cerut mai multe avioane de luptă de la începutul războiului, dar SUA au refuzat să susțină un acord care ar fi implicat ca Polonia să furnizeze 28 de MiG-29, avioane cu reacție de fabricație rusă de tipul celor pe care piloții săi îl folosesc. Administrația de la Washington a fost îngrijorată de faptul că aprovizionarea cu avioane de luptă ar putea fi considerată un pas în intenția Rusiei de a folosi arme nucleare. În ciuda refuzurilor, Ucraina contină să insiste asupra subiectului.
Forțele aeriene ucrainene – aflate la o zecime din cele ale Rusiei – erau de așteptat să fie eliminate în câteva zile de la invazie. Dar unii dintre luptători rămân activi, iar Rusia nu a fost capabilă să desfășoare misiuni de bombardare în mod liber, așa cum se aștepta.
Cu toate acestea, un obstacol mai serios în calea unui miliardar să cumpere F-15 și F-16 și să ducă în Ucraina ar fi controalele exporturilor americane – vânzările majore de arme trebuie să fie aprobate de Congresul SUA înainte de a se putea concretiza. De obicei, avioanele de vânătoare sunt vândute de un guvern altuia.
CITEȘTE ȘI: Sean Penn se află pe teritoriul Ucrainei şi filmează un documentar despre invazia Rusiei
Foto: Profimedia Images