Se împlinesc 25 de ani de la apariția primului PC
Primul PC, creat de IBM, cântarea 12 kilograme, tastatura având 2,7 kilograme, nu era mai puternic decât un simplu calculator de buzunar de astazi și costa echivalentul unui salariu mediu din Statele Unite.
Aparatul lansat pe piața pe 12 august 1981, botezat „IBM 5150 PC”, avea un ecran monocrom verde, procesor Intel de 4,77 MHZ și o memorie de 16 kilobyte.
Prin comparație, cel mai puțin sofisticat PC al anului 2006 este de 500 de ori mai rapid, de 32.000 de ori mai puternic, dar și mai scump.
„Conceput pentru afaceri, școala și domiciliu, acest sistem ușor de utilizat este disponibil la prețul de 1.565 de dolari”, suna textul reclamei realizate pentru PC-ul din 1981.
Daca în urma cu un sfert de secol, adolescenții își încredințau secretele jurnalului intim, astazi acesta poate fi citit de zeci de milioane de utilizatori ai portalului „MySpace”, devenit site-ul de Internet cel mai consultat în Statele Unite, devansând portalul „Yahoo!”.
Lumea nu mai comunica prin intermediul scrisorilor, ci al mesajelor trimise instant pe Internet cu ajutorul PC-ului. Convorbirile în strainatate cu ajutorul telefonului sunt înlocuite treptat de conferințele audio sau video prin intermediul Internetului.
Cele mai diverse informații, de la rețete culinare la sfaturi medicale, articole despre filme, reviste din presa internaționala, se pot gasi prin simpla apasare pe câteva butoane ale tastaturii PC-ului.
Comunitatea internauților (persoanele care navigheaza pe internet) a luat amploare în țarile dezvoltate, de la lansarea Internetului pentru publicul larg, în urma cu 12 ani.
PC-ul permite oricui sa-și dezvolte talentele artistice odata cu apariția diverselor programe de calculator (de muzica, desen etc.), în timp ce jocurile video au devenit un mod de petrecere a timpului liber din ce în ce mai întâlnit.
Computerele „au schimbat viața oamenilor în mod spectaculos”, a subliniat un responsabil al Electronic Frontier Foundation (EFF), Cindy Cohn. „Și acesta nu este decât începutul”, considera acesta. Totul va lua și mai mare amploare odata cu instalarea internetului peste tot în lume.