„Adezivul” este o substanță lipicioasă care unește mai multe tipuri de obiecte. Adezivii sunt făcuți dintr-o gamă largă de materiale. Cel mai modern tip de adezivi este fabricat din rășini sintetice, care au la bază materii prime chimice.
„Lipiciul” este un tip de adeziv și este fabricat printr-o metodă specială. Însă, mulți oameni îl confundă cu adezivul ceea ce, din punct de vedere tehnic, nu este corect.
Lipiciul este o formă de adeziv făcută dintr-o proteină ce poartă numele de „colagen”. Această proteină este ingredientul de bază în țesuturile de legătură ale animalelor și peștilor. Metoda principală prin care se obține acest material este prin fierberea pielii și oaselor animalelor. Este posibil ca acestea să includă și oase sau piele de cal (la fel ca și din alte animale), procurate după ce acestea au murit. De fapt, rezultă un anumit tip de lipici din oase și un alt tip din piele.
Nevoia omului de adezivi datează din vremuri străvechi. Oamenii promitivi foloseau rășină și gingii de plante pentru a lipi diverse obiecte. Însă și lipiciul de origine animală e cunoscut de mii de ani. Încă din anul 1500 Î.Hr., egiptenii se foloseau de el pentru a lipi obiecte din lemn.
Cea mai mare schimbare din istoria adezivilor a apărut odată cu dezvoltarea rășinii sintetice, după anii ”30. Acestea s-au dovedit mai puternice și durabile decât adezivii naturali și au rezistat inclusiv la apă, mucegai și fungus. (Lipiciul de origine animală se dizolvă rapi în apă fierbinte.) Astăzi, adezivii sintetici sunt atât de puternici încât sunt folosiți la lipirea peliculelor metalice ale unor avioane sau rachete.