Se decide campioana Europei

15 05. 2002, 08:13
Protagonistele marei finale a Ligii Campionilor din aceasta seara, Real Madrid si Bayer Leverkusen, au sosit la Glasgow cu gîndul de a salva in extremis un sezon în care au pierdut si campionatul, si Cupa. Realul are de partea sa istoria si lotul, Bayer, taria de stînca a natiunii germane.

Protagonistele marei finale a Ligii Campionilor din aceasta seara, Real Madrid si Bayer Leverkusen, au sosit la Glasgow cu gîndul de a salva in extremis un sezon în care au pierdut si campionatul, si Cupa. Realul are de partea sa istoria si lotul, Bayer, taria de stînca a natiunii germane.

Glasgow, „acest Manhattan cu accente scotiene”, dupa cum nota revista americana Style Magazine într-o prezentare, are onoarea de a încheia „en-fanfare” sezonul fotbalistic 2001-2002, la nivelul echipelor de club. Declarat în 1999 „Orasul britanic al arhitecturii”, Glasgow este fara îndoiala una dintre cele mai fermecatoare asezari ale Batrînului Continent .

Cele 21 de muzee si galerii, centenarele „Scottish Opera” si „Royal Scottish National Orchestra”, sala de renume mondial a Citizen Theatre, mausoleul arhitectului David Hamilton, cu al sau record în materie de ecou, 15 secunde, statuia lordului de Wellington, celebrul învingator al lui Napoleon la Waterloo, sînt tot atîtea simboluri ale unui oras ce pare foarte putin britanic si foarte mult european.

Ca si cele peste 800 de baruri si „pub”-uri sau cele 34 de discoteci dintr-o localitate ce ofera cunoscatorilor originalul whisky J&B, atractii din care e greu de ales una. Sau cele 70 de parcuri si gradini ce transforma Glasgow într-unul din cele mai verzi orase din lume.

Dintre toate acestea, lordului de Wellington i-a fost dat sa faca legatura cu fotbalul. Statuia a fost decorata cu însemnele Ligii Campionilor, ca un semn de respect pentru o competitie ce tinde sa devina, ca si stralucitul militar, una a învingatorilor. Real Madrid si Leverkusen încearca sa repare într-o singura seara tot ce-au stricat într-un sezon. Par, din acest punct de vedere, doua echipe înfratite, gemene.

Oricare dintre ele pierde, e un dezastru. Cu vise imense la al sau centenar, Madridul s-ar trezi într-o situatie jenanta, de a nu fi putut cuceri nici macar un trofeu din cele 3 propuse. Mai tînara cu un an decît Real, Bayer lupta acum o luna pe trei fronturi, campionat-cupa-liga. A ramas doar cu ultimul, si nimeni nu stie ce se va întîmpla daca si în acest caz va fi tot un esec.

Cele doua echipe sînt de luni seara în Scotia. Cu ambitii imense, evident. Realul are de partea sa istoria si lotul, Bayer, taria de stînca a natiunii germane. Una va trebui însa sa piarda, pentru ca fotbalul nu lasa loc la doi învingatori. Cine îsi va salva sezonul si cine va trebui sa suporte lacrimile înfrîngerii, vom sti astazi, spre miezul noptii. Un lucru e sigur: fotbalul nu va fi pacalit.

ARBITRU

Elvetianul Urs Meier la centru

Confruntarea de pe „Hampden Park” este oficiata de Urs Meier. Ajutat de Francesco Buragina si Felix Zuger (al patrulea arbitru e Massimo Busacca), „centralul” elvetian de 43 de ani se afla la prima finala din cariera. El a mai condus numai cîte o data pe Leverkusen si Real, contra lui Juve în noiembrie 2001 (0-4), respectiv cu Sporting Lisabona în octombrie 2000 (4-0). Recunoscut pentru intransigenta sa, Meier este arbitru international din 1994, cunoaste patru limbi straine (germana, spaniola, engleza si franceza) si de profesie e manager în domeniul comercial.

SUPORTERI

Avioane suplimentare pentru madrileni

Din totalul de 51.456 de bilete, UEFA a repartizat fiecarei finaliste cîte 14.114, insuficiente pentru suporteri. Chiar daca nu au tichete, cîteva mii dintre ei au ajuns la Glasgow sperînd ca îsi pot procura de pe piata neagra. Leverkusen conteaza pe 17.000 de sustinatori, în timp ce Realul pe aproape 25.000. Pentru a face fata fluentei de persoane, compania aeriana Iberia a fost obligata sa suplimenteze numarul de avioane spre Scotia. Între Madrid si Glasgow au fost programate 27 de zboruri speciale, adaugate celor 20 acontate de diverse agentii de voiaj.

BALON

Mingea e Adidas „Finale”

Produsa de Adidas, mingea finalei se numeste „Finale” si reprezinta versiunea modernizata a celei folosite în ultimul act al editiei trecute, dintre Bayern si Valencia. Designul este inspirat din logoul în forma de stea al Ligii, combinat cu negru si alb, culorile traditionale în lumea fotbalului. Cu o circumferinta între 68,5 si 69,5 centimetri, „Finale” e creata din spuma sintetica în care sînt încorporate microcelule cu aer comprimat, greutatea fiind de circa 420 de grame. Real si Leverkusen au primit sîmbata cîte 20 de asemenea mingi, pentru a se obisnui cu ele.

Transmisie în 200 de tari

Meciul de diseara va fi televizat în direct în peste 200 de tari prin intermediul a 100 de canale TV. Acestea beneficiaza de 80 de pozitii de transmisie, acoperite cu ajutorul a 77 de camere TV, în timp ce alte 15 ipostaze pot fi surprinse prin satelit. Stafful tehnic si de productie media desfasurat pe „Hampden Park” cuprinde peste 1.000 de persoane, nu mai putin de 150 apartinînd canalului gazda, ITV, care va utiliza 21 de camere. Numarul jurnalistilor este si acesta consistent, peste 800 de persoane avînd acreditare la masa presei.

REGULA

„Golul de aur” la apus

Leverkusen – Real este ultima finala la care se aplica regula golului de aur, anularea acesteia fiind hotarîta de UEFA în urma cu trei saptamîni. Din editia viitoare a cupelor continentale va fi o noua formula. În cazul cînd un meci va fi egal dupa 90 de minute, va exista o repriza de prelungiri de 15 minute, iar a doua se va disputa numai daca paritatea va persista. În conditiile în care departajarea nu se va face nici dupa partea secunda a prelungirilor, se va trece la executarea loviturilor de departajare.

TROFEU

Made in Germania

Trofeul care se acorda cîstigatoarei Champions League începînd din editia 1992-1993 a competitiei a fost executat de o firma din Bremen. Cupa este din argint si are 70 centimetri înaltime. Goala cîntareste 7,5 kilograme, iar plina cu sampanie ajunge la 22,5 kilograme. Pentru fabricarea ei, conducatorii forului european au cheltuit nu mai putin de 11.000 de dolari. Trofeul a stat vreme de un an în vitrina lui Bayern Munchen, ultima cîstigatoare a Ligii, fiind adus la Glasgow în urma cu doua saptamîni de însusi presedintele clubului bavarez, Franz Beckenbauer.

ABSENTE

Fara Nowotny si Ze Roberto

Daca Real a deplasat în Scotia efectivul complet, fiind recuperati si cei din urma clienti ai infirmeriei, Figo si Makelele, adversara sa nu va putea alinia la start doua dintre piesele de baza. Liberoul Jens Nowotny a fost operat chiar ieri la ligamentele încrucisate, urmare a unei accidentari suferite în semifinala-retur cu Manchester United. Al doilea mare absent din primul unsprezece este brazilianul Ze Roberto, suspendat pentru cumul de cartonase galbene. El a ratat astfel ocazia de a-si lua revansa în fata fostei sale echipe.

BAYER LEVERKUSEN – REAL MADRID
Glasgow
Stadion „Hampden Park”
Arbitru: Urs Meier (Elvetia)

LEVERKUSEN: Butt – Sebescen, Zivkovici, Lucio, Placente – B. Schneider, Ramelow, Basturk, Ballack – Neuville, Brdarici. Antr. Klaus Toppmoller
Rezerve: Jurici (p), Kleine, Vranjes, Babici, Berbatov, Kirsten

REAL MADRID: Cesar – Salgado, Hierro, Helguera, Roberto Carlos – Figo, Zidane, Makelele, Solari – Raul, Morientes. Antr. Vicente Del Bosque
Rezerve: Casillas (p), Geremi, Pavon, Celades, F. Conceicao, McManaman, Munitis, Savio, Guti.

Trasee

Prima faza a grupelor

Leverkusen
Fenerbahce 2-1 (a), 2-1 (d)
Lyon 1-0 (d), 2-4 (a)
FC Barcelona 2-1 (a), 1-2 (d)

Real Madrid
AS Roma 2-1 (d), 1-1 (a)
Lokomotiv Moscova 4-0 (a), 0-2 (d)
Anderlecht 4-1 (a), 2-0 (d)

Faza secunda a grupelor

Leverkusen
Juventus 0-4 (d), 3-1 (a)
La Coruna 3-0 (a), 3-1 (d)
Arsenal 1-1 (a), 1-4 (d)

Real
Sparta Praga 3-2 (d), 3-0 (a)
Panathinaikos 3-0 (a), 2-2 (d)
FC Porto 1-0 (a), 2-1 (d)

Sferturi de finala

Leverkusen
Liverpool 0-1 (d), 4-2 (a)

Real
Bayern 1-2 (d), 2-0 (a)

Semifinale

Leverkusen
Manchester 2-2 (d), 1-1 (a)

Real
FC Barcelona 2-0 (d), 1-1 (a)

Sursa: www.prosport.ro