MAE precizeaza ca ambasada de la Chisinau a primit abia luni scrisoarea Ministerului moldovean de Interne referitoare la diplomatul implicat în scandalul vizelor si ca textul documentului nu justifica afirmatiile referitoare la implicarea unui functionar al ambasadei în acordarea ilegala de vize.
„Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca astazi, 20 august 2007, în jurul orelor 14,00 Ambasada României la Chisinau a primit scrisoarea la care s-a referit domnul Valentin Zubic, viceministrul afacerilor interne al Republicii Moldova în declaratia de presa de vineri, 17 august”, informeaza un comunicat al MAE remis agentiei MEDIAFAX.
Conform MAE, prin scrisoarea respectiva, „Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova solicita unele informatii privind anumite vize acordate de Sectia consulara a ambasadei în anul 2007, precum si informatii privind angajatii sectiei consulare în aceasta perioada”.
„Nu sunt facute nici un fel de referiri la acte sau decizii ale personalului Ambasadei României în Republica Moldova”, sustine ministerul român de Externe.
MAE apreciaza ca elementele prezentate în scrisoare nu justifica în nici un fel afirmatiile înaltului oficial al Republicii Moldova potrivit carora obtinerea de vize pe baza unor documente eliberate ilegal de autoritati locale era sprijinita de un functionar din cadrul ambasadei.
„Solicitarile partii moldovene vor fi analizate în spiritul Tratatului bilateral privind asistenta juridica în materie civila si penala, precum si în conformitate cu normele interne si comunitare în materie”, se arata în comunicatul MAE.
De asemenea, MAE precizeaza ca o alta scrisoare, trimisa în 26 iunie de catre ministrul de Externe al Republicii Moldova Andrei Stratan, omologului sau moldovean, privea „unele deficiente în realizarea prevederilor Acordului între Guvernul României si Guvernul Republicii Moldova privind calatoriile reciproce ale cetatenilor”.
„Nu exista nicio referire la presupuse „încalcari” ale acordului mentionat care sa fi fost rezultatul unui comportament neadecvat al personalului Ambasadei României la Chisinau”, se arata în comunicatul MAE.
Conform MAE, la scrisoarea respectiva, ca si la toate celelalte adresari oficiale ale autoritatilor Republicii Moldova, „partea româna a raspuns cu promptitudine si buna credinta”, procedura de acordare a vizelor este clar stabilita prin acordul bilateral în materie, semnat la Bucuresti la 20.10.2006, iar prevederile documentului sunt aplicate cu rigurozitate, însa problemele pe care le întâmpina cetatenii Republicii Moldova sunt cauzate de capacitatea insuficienta a misiunii diplomatice de primire a cererilor de vize.
Ministerul de Externe reaminteste ca partea româna a solicitat acordul partii moldovene pentru înfiintarea unor noi oficii consulare pe teritoriul Republicii Moldova, astfel încât primirea si procesarea cererilor de vize sa se poata realiza în conditii civilizate si pentru un numar cât mai mare de persoane, dar acceptul dat initial a fost retras.
„În aceste conditii, partea româna a luat masuri pentru extinderea la maximum posibil a capacitatilor de prelucrare si procesare a cererilor de vize la sectia consulara de la Chisinau. Exista însa limite fizice pe care eforturile noastre de organizare si eficientizare a activitatii nu le pot depasi”, se arata în comunicat.
MAE precizeaza ca, pentru a solutiona pe fond problema calatoriilor cetatenilor Republicii Moldova în România, Guvernul de la Bucuresti a reiterat propunerea de înfiintare a unor birouri consulare la Cahul si Balti.
„Consideram ca problemele care pot sa apara, la un moment dat, în cuprinsul relatiei bilaterale, indiferent de natura acestora, trebuie tratate responsabil, prin dialog direct. Aceasta este de altfel conduita de principiu urmata în mod consecvent de partea româna. Numai prin comunicare putem gasi împreuna, cu deschidere si buna-credinta, solutii pentru reglementarea problemelor punctuale în relatiile bilaterale”, anunta MAE.
Valentin Zubic, adjunct al ministrului moldovean de Interne, a declarat, vineri, ca un înalt functionar de la Ambasada României la Chisinau este suspectat ca ar fi facilitat eliberarea de vize românesti pentru cetatenii moldoveni. Zubic a precizat însa ca suspectul este un functionar de rang înalt, cu putere decizionala.
Ministerul moldovean de Interne a sustinut ca a adresat joi o scrisoare oficiala Consulatului României de la Chisinau, pentru a solicita sprijin în desfasurarea anchetei, însa Ambasada României în Republica Moldova a declarat ca nu a fost informata oficial despre acest caz si nu poate face înca nici un fel de comentarii.
Ministerul moldovean de Externe a afirmat, luni, ca a informat partea româna, înca din 26 iunie, despre suspiciunile ca diplomati români de la Consulatul din Chisinau iau mita pentru eliberarea vizelor.
Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau sustine ca, în data de 26 iunie 2007, ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, i-a expediat omologului sau român, Adrian Cioroianu, o scrisoare „în care au fost detaliat semnalate încalcarile (…) Acordului privind calatoriile reciproce ale cetatenilor, comise de catre ofiterii consulari ai sectiei consulare a Ambasadei României la Chisinau”.
Ministrul român de Externe, Adrian Cioroianu, a negat, luni, ca ar fi primit din partea autoritatilor din Republica Moldova date despre diplomatii români de la Consulatul din Chisinau suspectati ca au luat mita pentru eliberarea vizelor.
„Noi nu dorim politizarea acestei probleme si nici transformarea într-un obstacol în calea dialogului firesc dintre Bucuresti si Chisinau”, a declarat Cioroianu pentru MEDIAFAX.