Apropo iti prezinta o serie de scene gay care au marcat in adevaratul sens al cuvantului istoria cinematografiei.
In trecut nu au existat scene care sa surprinda partidele de amor intre gay sau lesbiene, festivaluri de filme gay sau discutii despre eventualele beneficii ale comunitatilor de homosexuali venite in urma transpunerii pe marele ecran a emotiilor dintre doua persoane de acelasi sex.
Cu timpul aceste filme au avut parte de mare succes, binenteles, urmate si de criticile de rigoare, cateva dintre astfel de pelicule ajungand sa fie nominalizate la Oscar sau, mai mult, sa-si adjudece un asemenea trofeu.
Apropo.ro va prezinta cateva dintre cele mai importante scene gay, fie din filme de mare succes, cu actori care au devenit omniprezenti in peisajul hollywoodian, fie din filme mai putin celebre ce nu s-au bucurat de un buget semnificativ.
Epoca de aur a filmelor gay
In anii ’80, cinematografia americana a suferit un adevarat soc: Un val de filme gay realizate un Europa a lovit cu putere piata filmelor americane, in majoritatea oraselor mari de peste ocean ruland astfel de filme.
Aceasta revolutie a filmelor ce spun povestea a doi barbati ce isi traiesc iubirea a survenit dupa ce aparitia scandalurilor provocate de epidemiile de SIDA a facut ca acest gen de pelicula sa ramana in umbra.
"Another Country" (1984)
Idila celor doi este povestita delicat si se bazeaza pe cat mai mult romantism, filmul fiind lipsit total de scene explicite.
"Another Country" este povestea de amor a lui Burgess, interpretatul de foarte tanarul Rupert Everett, si James Harcourt, pe care il joaca si mai tanarul Cary Elwes.
Filmarile au avut loc la Cambridge, Oxford si in casa copilariei Printesei Diana.
"Kiss of the Spider Woman" (1985)
Este o co-productie americano-braziliana regizata de Hector Babenco si bazata pe nuvela lui Manuel Puig.
"Kiss of the Spider Woman" este povestea de dragoste dintre un prizonier politic (Raul Julia) si colegul sau de celula, interpretat de William Hurt.
Spre deosebire de "Another Country", aceasta ecranizare contine si o scena fierbinte dintre cei doi colegi de suferinta.
Hurt a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor intr-un rol principal, iar filmul a fost nominalizat la premiul Academiei Americane de Film pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor.
Parerile exprimate despre "Kiss of the Spider Woman" se bazeaza mai mult pe "curajul" actorului William Hurt care a fost primul actor care a luat premiul Oscar pentru interpretarea unui homosexual.
"My Beautiful Laundrette" (1985)
A fost lansat in New York in acelasi timp cu "Room With a View", ambele pelicule fiind britanice iar in rolurile principale Daniel Day Lewis, care a interpretat doua personaje diametral opuse, astfel incat pare greu de crezut ca un actor poate face fata unei asemenea schimbare.
In "My Beautiful Laundrette" Daniel Day-Lewis joaca rolul unui jmecheras pe nume Johnnny, al carui iubit Omar, iubirea lui din copilarie.
Filmul a socat inca de la debut datorita scenei in care cei doi iubareti fac sex intr-un birou ingust, iar imaginile in care Omar savureaza o gura de sampanie din gura lui Johnny au fost coplesitoare dar considerate erotice si romantice.
"Parting Glances" (1986)
Acest film, asemeni altora ce au avut ca subiect amorul gay, a dezbatut problema Sindromului Imuno Deficitar Acut in comunitatea homosexualilor. "Parting Glances" a fost regizat de Bill Sherwood, ce a decedat de SIDA in 1990.
In rolul principal este Steva Buscemi, aflat la debutul sau cinematografic.
Actiunea filmului se invarte in jurul lui Michael (Richard Ganoung), al carui actual iubit, Robert (John Bolger), se pregateste sa plece la munca in Africa. Pelicula il scoate la iveala si pe Nick (Steve Buscemi), fostul iubit al lui Michael care este bolnav de SIDA.
Scenele de sex din acest film sus rare, insa destul de bine alcatuite astfel incat sa scoata in evidenta nepotrivirea dintre Michael si Robert, in contrast cu intensitatea emotiilor dintre Nick si Michael.
"Law of Desire" (1987)
Epoca de aur a filmelor gay a luat sfarsit in 1987, nu inainte de lansarea in Statele unite a doua filme realizate pe continentul european.
Unul dintre aceste 2 filme este cel al lui Pedro Almodovar, "Law of Desire", cu Antonio Banderas in rolul unuia dintre gay.
Antonio Banderas interpreteaza un tip gelos, obsedat sexual de un regizor de film, personaj al carui vulgaritate este intr-un imens constrast cu iubitul lui Tom Hanks din pelicula "Philadelphia", lansat 6 ani mai tarziu.
"Law of Desire" reprezinta primul mare succes international al regizorului Almodovar.
"Looking for Langston" (1988)
Filmul este un tribut adus poetului Langston Hughes si Renasterii din Harlem.
Firul narativ urmareste modul in care sexualitatea locuitorilor din Harlem este prezenta in cultura americana si afro-americana.
"Looking for Langstom" este una dintre putinele pelicule care surprind doi barbati de culoare in timp ce fac sex. Scrutmetrajul a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj in cadrul festivalului de la Berlin, in 1989.
"Priest" (1994)
Pelicula, din nou britanica, arunca o privire asupra homosexualitatii prezente in preotime.
Poveste il urmareste pe Greg (Linus Roache), preot romano-catolic, aflat la granita dintre pastrarea secretelor confesionale si relatia cu un alt barbat (Robert Carlyle).
"Priest" a fost re-editat pentru a fi mai putin socant la rularea in Statele Unite, insa varianta originala poate fi gasita pe DVD.
"Beautiful Thing" (1996)
Daca britanicii detin marele succes al filmelor gay atunci "Beautiful Thing" ar trebui pozitionat pe primele pozitii.
Este povestea simpla a doi tineri muncitori ce se indragostesc. Personajele sunt puse fata reliefand contrastul dintre mama lui Jamie (Glen Barry), care isi sustine in mod constant fiul, si tatal alcoolic al lui Ste (Scott Neal).
Filmul nu este nici mai mult, nici mai putin, decat o simpla poveste de dragoste dintre doi adolescenti. Primul lor contact sexual este tandru si romantic, iar in ciuda tuturor obstacolelor finalul este unul fericit.
"Brokeback Mountain" (2005)
In afara de faptul ca s-a adaugat in vocabularul american cuvantul "brokeback", ca sinonim pentru "gay", nu se poate spune nimic mai mult despre succesul imens al peliculei "Brokeback Mountain", cel mai premiat film ce are ca tematica homosexualitatea.
Pe langa toate premiile castigate, cea mai mare controversa iscata a fost faptul ca filmul cu Heath Ledger si Jake Gyllenhaal nu a reusit sa primeasca Oscarul pentru cel mai bun film al anului.